вівторок, 16 липня 2013 00:30

Проїзд мостом XII століття коштуватиме п'ять гривень

Автор: фото: Михайло Перков
  Через Замковий міст у місті Кам’янець-Подільський на Хмельниччині щодоби проїжджають понад три тисячі автомобілів. Зробивши його платним, чиновники сподіваються знизити транспортний потік
Через Замковий міст у місті Кам’янець-Подільський на Хмельниччині щодоби проїжджають понад три тисячі автомобілів. Зробивши його платним, чиновники сподіваються знизити транспортний потік

Від 12 липня проїзд Замковим мостом у Кам'янці-Подільському на Хмельниччині коштуватиме 5 грн. Так ухвалила міська влада. Пояснює, міст руйнується, а коштів на його ремонт немає.

— Має бути на в'їзді шлагбаум і на виїзді, — говорить охоронець Іван Бабушкін, 58 років. — Тут усе буде на комп'ютерах. А місцеві мені вже не раз казали, що вночі зірвуть це. Як хто тут живе, а йому треба на 10 минут у город заскочити, то 10 гривень таки б'ють по кишені.

Аби з мікрорайону Підзамче потрапити до Старого міста, необхідно проїхати під фортецею і через міст метрів 500, в об'їзд — 19 км.

Найбільше обурюються маршрутники, які щодня долають Замковий 10-12 разів.

— І затримки будуть. А головне — віддай хазяїну касу, 120 гривень за проїзд. То краще поставити машину і сидіти вдома, — говорить Сергій, водій маршрутки №1.

Кілька разів рішенням міськвиконкому автомобільний рух мостом припиняли. 1989-го під час землетрусу в Румунії обвалилася частина скельної породи з південного боку споруди.

— Коли введуть плату, автомобільний потік знизиться автоматично, — пояснює директор департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста Майя Гурська. — Місцеві можуть придбати картки, і тариф дня них становитиме 2 гривні. Для пожежників, міліції, "швидкої" проїзд зроблять безкоштовним. Пропускна система буде цілком комп'ютеризована.

Зараз щодоби Замковим мостом проїжджають понад три тисячі автівок.

— Він належить до пам'яток архітектури національного значення. Також це один із рідкісних зразків конструкцій такого інженерного типу на території України. Дата будівництва — XII століття, — розповідає директор національного історико-культурного заповідника "Кам'янець" 58-річний Василь Фенцур.

2005-го після першого етапу виконання ремонтно-експлуатаційних робіт рух транспорту поновили. Хоча північна частина мосту досі в аварійному стані. Який відсоток коштів за проїзд піде на відновлення споруди, чиновники не говорять.

— Спочатку потрібно заробити, а потім ділити, — каже Майя Гурська.

Зараз ви читаєте новину «Проїзд мостом XII століття коштуватиме п'ять гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі