субота, 04 жовтня 2008 07:00

Проти піратів можуть застосувати силу

Автор: фото: REUTERS
  Американський військовий моряк спостерігає за судном ”Фаїна”, захопленого піратами 30 вересня 2008 року
Американський військовий моряк спостерігає за судном ”Фаїна”, захопленого піратами 30 вересня 2008 року

Сомалійські пірати, які 25 вересня захопили українське судно "Фаїна", наполягають на викупі за звільнення вантажу та заручників — 20 членів екіпажу, серед яких 17 українців, двоє росіян і один латвієць.

Судно оточене кількома військовими кораблями США. Експерти вважають, що поки завдання американських військових — не допустити вивантаження із "Фаїни" танків та іншої зброї.

У засобах масової інформації обговорюють можливість звільнення заручників силою. Зокрема представник головного штабу ВМФ Росії заявив, що сторожовий корабель Балтійського флоту "Неустрашимый" може застосувати зброю проти піратів. За його словами, на борту сторожовика перебуває підрозділ морської піхоти та протидиверсійна група, а також гелікоптер Ка-27. Наразі "Неустрашимый" прямує до берегів Сомалі.

Інший росіянин, колишній командир підрозділу спеціального призначення КДБ СРСР, вважає вірогідним, що силу застосують американці. На його думку, на їхніх есмінцях напевне є група спецназу. До того ж, каже він, на "Фаїні" немає громадян США, тому американцям легше зважитися на штурм судна.

Прес-секретар міністерства оборони США Джефф Моррелл на запитання журналістів, чи розглядає Пентагон варіант силового розв"язання проблеми, ухилився від прямої відповіді. США кажуть, що їх турбує вантаж "Фаїни". Вони бояться, щоб зброя із цього судна не потрапила вреші-решт до тих, хто використає її для дестабілізації ситуації в регіоні.

Тим часом 1 жовтня родичі та близькі українських моряків, захоплених піратами, приїхали до Києва просити владу розпочати переговори із піратами та допомогти повернути екіпаж до України. Вони категорично проти застосування сили для звільнення заручників і закликають сплатити викуп піратам.

— Сьогодні це 20 мільйонів доларів. Для країни це не такі великі гроші. Їх можна знайти й потрібно знайти, — закликає Олена Присуха, дружина другого помічника капітана судна Олександра Присухи. — Лише гроші допоможуть повернути додому екіпаж.

Родичів моряків підтримала уповноважена Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова. Вона теж проти визволення судна силою.

— Це питання навіть не повинно обговорюватися. Єдиний вихід — викуп. Іншого не дано, — наголосила Карпачова.

Не радить застосовувати силу й капітан судна "Леманн Тімбер", захопленого сомалійськими піратами в травні цього року, росіянин Валентин Барташов. Він з екіпажем 42 дні перебував у полоні в піратів. На його думку, якщо на "Фаїні" більше дев"яти піратів, силовий варіант без загибелі членів екіпажу неможливий.

Учора перший віце-прем"єр-міністр Олександр Турчинов повідомив, що уряд доручив силовим структурам відпрацювати варіанти силового звільнення заручників у випадку непрогнозованої або екстремальної ситуації.

Зараз ви читаєте новину «Проти піратів можуть застосувати силу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі