четвер, 03 вересня 2009 07:53

Прочани зібрали 260 кілограмів морської гальки

Автор: фото: Ірина КОСТЕНКО
  Вінницький священик Костянтин Іванченко перебирає зібрану прочанами морську гальку в наметовому таборі біля села Піщане в Криму
Вінницький священик Костянтин Іванченко перебирає зібрану прочанами морську гальку в наметовому таборі біля села Піщане в Криму

30 вінничан повернулися з паломницької поїздки до Криму. Привезли звідти 260 кг кольорової морської гальки. Вимостять нею підлогу у вінницькому храмі преподобного Лаврентія Чернігівського.

— Їздили не тільки за камінцями, — розповідає настоятель церкви священик Костянтин Іванченко, 35 років. — Відвідали древні печерні храми півострова. Для багатьох було відкриттям, що високо в горах збереглися кам"яні церкви з  вівтарями, наскельними фресками та залишками захоронень. Останні християни пішли звідти у ХІІ сторіччі. А все залишилося, ніби вони були тут іще вчора.

Прочани жили в наметах на березі моря в селі Піщане неподалік Севастополя. Через день підіймалися в гори, відправляли молебні в скельних храмах.

— Коли співали, було відчуття, ніби голосом торкаєшся минулого, — згадує студентка Вінницького медуніверситету Оксана Саїнчук, 20 років. Вона співає в церковному хорі.

Серед паломників були три доньки вінницького священика Олексія Іродова — 4-річна Марія, Олександра, 7 років, та 11-річна Єлизавета. Дівчата разом із дорослими долали гірські переходи.

— У перший день йшли сім кілометрів угору, до печерного міста Тепе-Кермен, — говорить медсестра Вінницької лікарні N1 Людмила Михалюк, 45 років. — Без спеціальної підготовки було важко. Але поруч без ропоту і сліз йшли маленькі дівчатка. Вони були як ангели, що супроводжували нас. Дивилися на них, і сили з"являлися.

Під час привалів збирали кольорове каміння. Які саме камінці потрібні, пояснювала вінницька художниця Юлія Броварна. Вона розробляє проект підлоги в храмі.

— Будемо робити картину раю, — говорить 30-річна дизайнерка. —  Це не копія готової роботи, а авторська переробка християнських символів з іконопису, яка відповідатиме канонам.

— У перший вечір із дівчатками викладала на галявині равлика з морських камінців, — веде далі  художниця. — Підійшов отець Костянтин і вигукнув: "У нас же з вами однакові інтереси!" Тепер розробляю проект. Викладати підлогу запрошуємо всіх бажаючих. Це те, що залишиться в церкві на віки. Кожен, хто був причетний, побачить частинку своєї праці, коли зайде у храм.

— Православний туризм сполучає звичайний туризм і паломництво, — говорить Марина Богданова, 46 років. Вона керує міжнародним клубом православного туризму "Одігітрія", який організував поїздку. — Наша мета — аби священики та прочани могли більше спілкуватися поза стінами храмів, поєднуючи дозвілля з духовним життям.

Зараз ви читаєте новину «Прочани зібрали 260 кілограмів морської гальки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі