вівторок, 02 лютого 2016 06:40

"Приїхав на роботу. За хвилину прийшла СМС, що з машини зняли сигналізацію"

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

— Лише півроку встиг поїздити на новій машині. А наприкінці січня її вкрали, — каже киянин 24-річний Дмитро Слюсарєв. 25 січня біля спортзалу в нього викрали "Мітцубісі Аутлендер". Машину досі не знайшли.

— У спортзал на вулиці Островського поїхав після роботи. Впевнений, що злодії запримітили мене раніше і слідкували. У зал за мною зайшов якийсь чоловік. Це записали камери відеоспостереження. Взяв собі одне заняття. Але за 20 хвилин вийшов із клубу, — розказує Дмитро. — Цього чоловіка кілька разів запримітив у залі й раніше. Він бачив, що ключі від машини кладу в кишеню куртки. Залишаю її в роздягальні. Тому міг спокійно витягти.

— Коли побачив, що автівки немає — звернувся до адміністрації спортзалу. Але вони тільки руками розвели: за припарковані машини не відповідаємо. Викликав поліцію. Там сказали, що машина ще не встигла виїхати за межі Києва. Не впевнений. Викрадач мав годину, щоб покинути столицю. Без машини важко. Регулярно ходжу в поліцію дізнатися, як рухається моя справа. Інших автомобілів не маю. Їжджу громадським транспортом.

У Києві зросла кількість викрадень автомобілів. Найчастіше це машини марки ВАЗ. З іномарок — "Тойоти" й "Лексуси". Змінюють номери й перепродають. 26 січня біля кінотеатру "Супутник" у Солом'янському районі викрали "Лексус" композитора Костянтина Меладзе. Загалом від початку року в столиці викрали 130 машин.

— Лише місяць тому зняли КАСКО (страхування авто від нещасних випадків. На рік коштує 25 тис. грн. — ГПУ). Тепер шкодую. Подумати не могла, що машину вкрадуть, — говорить киянка 25-річна Наталія Стасів. Її "­Тойоту" викрали 26 січня в Печерському ­районі.

— Того дня за кермом був чоловік сестри. Приїхав машиною на роботу на вулицю Підвисоцького. За хвилину на телефон прийшла СМС, що з машини зняли сигналізацію, — каже Наталія. — Зразу вибіг на вулицю, але автівки вже не було. Поліція приїхала за 5 хвилин. Але вистежити "Тойоту" по гарячих слідах не змогли. Не повезло, що камери відеоспостереження були розвернуті в іншу сторону. Дуже надіюся, що мою машину знайдуть. Втратити її — для мене важкий удар.

— Останніми місяцями автомобілі крадуть набагато частіше. Злодії використовують спеціальний сканер. Він вимикає сигналізацію і машину можна відкрити без проблем, — говорить Оксана Блищик зі столичної поліції. — Ці сканери — дуже дорогі. Один прилад може відкривати тільки одну марку автомобілів. Тому злодії спеціалізуються на певних марках. Перед викраденням зазвичай стежать за власником.

— Із викрадених цього року машин власникам повернули 24. Затримали 8 злочинних груп, які спеціалізувалися на угонах.

— ВАЗи й "Тойоти" — найпоширеніші автомобілі в столиці. Не дивно, що їх так часто крадуть, — каже автомобільний експерт 51-річний Олег Назаренко. — ВАЗи не обладнані сучасними системами захисту. Їх найчастіше розбирають на запчастини. Іномарки зламати важче. Але можливість гарно заробити на перепродажу престижного автомобіля — грає свою роль.

1837 автомобілів ­викрали торік у Києві. Це майже на 600 більше, ніж було 2014 року. 227 разів крали автомобілі марки ВАЗ, 78 — "Тойоти". Робили це біля торговельних центрів, під'їздів.

"Якщо страхова не хоче платити — йдіть у суд"

— Найлегше машину знайти по гарячих слідах. Помітили викрадення — одразу дзвоніть у поліцію. Злодії не встигнуть виїхати за місто, замінити двигун чи перебити номери, — каже юрист Ірина Потока, 29 років.

Радить страхувати автомобілі.

— Страховка передбачає покриття вартості машини у випадку викрадення. Такий пункт обов'язково має бути прописаний у договорі зі страховою компанією, — говорить юрист. — Якщо страхова не хоче платити компенсацію — йдіть у суд. Але попередньо варто отримати в поліції довідку, що авто справді вкрали. Інакше страховики можуть звинуватити постраждалого в імітації викрадення.

Зараз ви читаєте новину «"Приїхав на роботу. За хвилину прийшла СМС, що з машини зняли сигналізацію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі