четвер, 08 листопада 2007 07:07

Президент Росії нагородив десятьох українців

Президент Росії Володимир Путін, 55 років, нагородив медалями імені Олександра Пушкіна десятьох українців. Вони зробили великий внесок у поширення і вивчення російської мови та зберігають культурну спадщину Росії в Україні.

У списку значаться гендиректор Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької Тадей Едера, керівник творчої майстерні станкового живопису Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури Олександр Лопухов, гендиректор Кам"янського історико-культурного заповідника Галина Таран, головний режисер Харківського драмтеатру ім. Олександра Пушкіна та інші.

— Я не поширюю російську мову по Україні, я поширюю мистецтво, — каже директор львівської опери Тадей Едера. — Такі імена, як Петро Чайковський, Олександр Пушкін не можуть належати тільки Росії. Так само як і Тарас Шевченко Україні, чи Джузеппе Верді Італії. Вони належать світові.

На вручення медалі Пушкіна Тадей Едера їздив до Москви. Путін нагородив його у Кремлі. У львівському театрі йде одна опера російською мовою — "Іоланта" Петра Чайковського.

Про медаль 53-річна Галина Таран, директор Кам"янського історико-культурного заповідника, що на Черкащині, дізналася за тиждень до нагородження. Їй сповістили з Російського посольства в Україні.

— У нашому комплексі знаходяться меморіальні музеї Олександра Пушкіна та  Петра Чайковського. Композитор упродовж 28 років постійно приїжджав до Кам"янки, — розповідає Галина Таран. — Тут він працював над оперою "Євгеній Онєгін" та балетом "Лебедине озеро". "Онєгіна", наприклад, Чайковський закінчив у Кам"янці і написав дві дії до "Лебединого озера".

Загалом медаллю Пушкіна президент Росії нагородив 40 осіб. Путін особисто вручав нагороди кожному.

Зараз ви читаєте новину «Президент Росії нагородив десятьох українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі