пʼятниця, 10 листопада 2017 00:40

Постраждалим від вибухів не купили нового житла

Родинам із райцентру Калинівка на Вінниччині, що втратили житло після вибуху складу боєприпасів, досі не придбали нових помешкань. Люди живуть у родичів чи друзів.

— 10 років тому батьки продали дві квартири, аби купити будинок. Віддали за нього 80 тисяч доларів. В один момент він згорів із меблями, технікою й одежею, — говорить син постраждалих Дмитро Зоря, 41 рік. — Тепер усі тулимося в моїй однокімнатній квартирі. Міністерство регіонального розвитку могло компенсувати грішми, побудувати новий дім чи придбати інше житло. Грошей не дали, бо їх треба освоїти до кінця року. Будувати теж не схотіли. Сказали, що не встигнуть провести тендери. Залишається купити. Минуло півтора місяця — і нічого не робиться.

У міськраді кажуть, що затримка — через Міністерство регіонального будівництва. Там не хочуть враховувати всю площу пошкодженого дому. Не дивляться на гараж і технічні приміщення.

Також у Калинівці продавці нерухомості відмовляються продавати її державі.

— Не хочуть зв'язуватися з бюджетом. Неясно, коли отримають гроші за дім. Не знають, який буде на той час курс долара й ситуація в країні, — додає Дмитро.

Мер Калинівки Анатолій Шамалюк відмовився говорити про компенсацію за житло. На сайті міської ради виставили оголошення про придбання квартир чи будинків для двох постраждалих сімей.

Натомість жителям сіл навколо складів почали виплачувати фінансову компенсацію за зруйновані оселі. У селі Павлівка 60 будинків визнали аварійними. Потребують капітального ремонту. З усієї області з'їхалися майстри відбудовувати їх.

Склад боєприпасів вибухнув 26 вересня. Тут зберігалося 188 тис. т снарядів.

Зараз ви читаєте новину «Постраждалим від вибухів не купили нового житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі