вівторок, 20 січня 2009 17:11

Постраждалі від вибуху львів"яни повертаються додому

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Священик освячує в понеділок квартиру №7 у будинку на вулиці Костюшка у Львові. Господарка, 63-річна Віра Лозинська, стоїть біля дверей. Вибухова хвиля зруйнувала у її помешканні кухню
Священик освячує в понеділок квартиру №7 у будинку на вулиці Костюшка у Львові. Господарка, 63-річна Віра Лозинська, стоїть біля дверей. Вибухова хвиля зруйнувала у її помешканні кухню

У понеділок у Львові освятили 24 квартири в будинках на вул. Костюшка, 14, Січових Стрільців, 10 і 12. Торік 7 лютого всі вони були зруйновані вибухом. Після двадцяти експертиз встановили епіцентр вибуху — у 13-й квартирі. Там був пошкоджений шланг газової плитки. Без даху над головою залишилася 51 людина, двоє загинули. Частину поселили в готелі, орендовані квартири, дехто жив у родичів.

За рік будинки повністю відновили. Будівельники укріпили фундамент, поміняли вікна, відновили стіни, дах, балкони та сходові клітки. Фасади пофарбували в ті ж кольори, що й до вибуху.

Повертатися у свої домівки люди почали ще 16 січня. Родина Кушнірів переїхала до помешкання N11б однією з перших. Відремонтованою квартирою задоволені. Після того, як розібрали пічку, кімната побільшала, кажуть. Мають тепер власну кухню, раніше готували з сусідами. Після вибуху в їхній квартирі вціліла одна стіна.

— Ми звідси забрали тільки одяг, ковдри та подушки, — розповідає 52-річна господиня Марія. — Усе інше потрощило.

Півроку після вибуху жінка не могла прийти до тями.

— Я працюю прибиральницею в університеті Франка. Такий шок дістала, що не могла ходити на роботу. Боялася, знову щось станеться, — продовжує жінка. — Поволі відійшла. У готелі нам жилося дуже добре. Мали дві кімнати, свій санвузол, нас годували.

Родина Ткачуків із квартири N8 новосілля святкуватиме пізніше. У помешканні провели чорнові роботи, далі ремонтуватимуть самі. Вирішили зробити все на свій смак. 38-річний Ростислав Ткачук каже, родина отримала 53 тис. грн компенсації від держави одразу після вибуху. Ще 3 тис. одержали допомоги від міськради і стільки ж — від депутатів-бютівців. Вони прийшли в готель і дали всім потерпілим по конверту.

— Умови для мешканців після ремонту набагато кращі, — каже голова Галицької райадміністрації Львова Ірина Маруняк, 41 рік. — Багато квартир потребувало ремонтів, який зроблено. У будинку встановлено індивідуальне опалення замість пічного. Відновили сантехніку, поставили душові кабіни.

У квартирі N13, яку вважають епіцентром вибуху, порожньо. Подружжя пенсіонерів Хлєбнікових загинуло. Сусіди кажуть, тут житимуть їхні онуки.

На ліквідацію наслідків вибуху в будинку на вул. Костюшка, 14 пішло понад 11 млн грн. 7 млн 200 тис. — із держбюджету, 1 млн — із міського. Від благодійного фонду Віктора Пінчука жителі отримали приблизно 1 млн грн. Решту виділяли область і місто.

Підозрюваних у вибуху в Дніпропетровську амністували

Троє підозрюваних у справі вибуху газу на вул. Мандриківській у місті Дніпропетровськ потрапили під амністію. Такий вирок зачитав суддя Жовтневого суду Дніпропетровська у вівторок.

Генерального директора компанії "Дніпрогаз" Ігоря Іванкова, його першого заступника Максима Сорокіна й головного інженера підприємства Сергія Батуріна підозрювали у службовому недбальстві, через яке вибухнув газ у житловій 9-поверхівці в жовтні 2007-го. Тоді загинули 23 людини, зокрема семеро дітей. 14 листопада торік суд звільнив Іванкова, Сорокіна й Батуріна під заставу у 8,4 млн грн. Відтоді вони перебували на підписці про невиїзд, ходили на судові засідання.

— Це абсолютно випадково, що вони потрапили під амністію. Їм же "світило" по сім років. Не думаю, що "Дніпрогаз" щось платив суду. Тепер питання в іншому: оскільки кримінальну справу закрили, то позови по матеріальній і моральній компенсаціях доведеться подавати знову. От тут, думаю, компанія хоче виграти час, — розповідає Юрій Собко — один з адвокатів потерпілих.

Суд розпочався 3 березня 2008-го. На перше засідання прийшло понад сто людей. Але з кожним слуханням людей приходило менше.

Потерпілі від вибуху, яким зателефонувала "ГПУ", кажуть: найголовніше — стягнути із "Дніпрогазу" компенсації. Їх сума — від 50 тис. до 3 млн грн.

— Геть не здивована. Ви бачили, які підозрювані приходили на засідання? Чисто вибриті, несхудавші. Ми зразу знали, що ніхто нікого не саджатиме. Шкода тих людей, які втратили рідних, вони дійсно хочуть, аби посадили винних. Одна жіночка навіть не просила компенсації. Для неї головне, аби була розплата за вину, — каже Людмила Бірюкова, 61 рік.

На місці вибуху будують церкву.

Галина ОСТАПОВЕЦЬ

Зараз ви читаєте новину «Постраждалі від вибуху львів"яни повертаються додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі