середа, 11 травня 2011 01:45

Попса переважає у смаках молоді

 

Молодь в Україні найбільше слухає популярну музику. На другому місці серед її інтересів — рок, на третьому — симфонічна музика. Такі результати дослідження "Студенти — образ майбутнього", яке проводив Інститут Горшеніна. Опитав понад тисячу студентів.

— Популярність попси можна пояснити тим, що цей музичний непотріб у нас ллється з усіх щілин радіо- й телеефіру. Якщо зробити аналіз усіх каналів, то, крім попси, взагалі не представлено інших жанрів. Джаз, рок, співи народів світу становлять менше одного відсотка ефіру. Звідки можна взяти людей з іншим вихованням? — коментує співречник фестивалю "Червона рута" 39-річний Юрко Зелений.

— Людина виростає в такому інформаційному середовищі, й відповідно від цього формуються певні смаки, я б сказав, навіть несмак. Об'єктивно молодь не винна, не вона створює зовнішнє середовище. Його їй накинули. Ключик до розгадки дуже простий. Попса — це пропаганда дуже високого рівня. Якщо людину виховувати в певному смаку, виховувати здатність до критичного погляду, то вона почне ставити незручні запитання. Недарма ж давній мислитель Конфуцій сказав: "Які співи ви чуєте в суспільстві, такого рівня культури правителі цього суспільства".

Попса, яка переважає у смаках української молоді, не має жодного відношення до поп-музики світового зразка. Наприклад, культова поп-співачка Торі Амос — цілісна творча особистість, яка сама грає на фортепіано, пише пісні. Тут же її не знають, на радіо замовляють щось похідне від блатняка, яке чомусь називають шансоном.

Якщо хочемо отримати мисляче громадянське суспільство — треба вимкнути "ящик", викинути приймач. Це засоби промивання мізків, які морально застаріли.

Немає різниці,  що слухає молода людина, якщо її вподобання відрізняються від попси. Слухаючи джаз чи етно, ти вже не такий, як більшість, котрій навішали локшини на вуха.

Зараз ви читаєте новину «Попса переважає у смаках молоді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі