середа, 15 жовтня 2008 07:13

Половина постраждалих від вибуху досі без житла

13 жовтня минув рік, як у Дніпропетровську загинули 23 людини від вибуху газу в 9-поверхівці на вул. Мандриківській, 127. Ще 24 мешканці будинку були поранені. Приблизно 400 осіб залишилися без житла.

За рік не було жодної експертизи, яка встановила б причину трагедії. Винуватців аварії досі не виявили. Керівництво товариства "Дніпрогаз" перебуває в слідчому ізоляторі.

Усі постраждалі отримали компенсацію з розрахунку 10 тис. грн на 1 кв. м. утраченого житла. Людям також виплачено приблизно 300 тис. грн із благодійних рахунків.

— Гроші отримали всі, — кажуть у міськраді. — Але майже половина добивається від влади, щоб на тій же вулиці звести нову багатоповерхівку. Мерія вважає, що постраждалі мають купити квартири в інших будинках. Так вчинили решта мешканців.

"ГПУ" стало відомо, що міськрада за чотири дні до річниці трагедії зарезервувала земельну ділянку на вул. Набережна Перемоги під зведення будинку для постраждалих.

— Я відразу зрозуміла, що сподіватися на будівництво нового житла не варто, — каже постраждала Ірина Сіпало. — Тому купили квартиру неподалік, бо дітей не хотіли в іншу школу переводити. Держава нам компенсувала $90 тис. Ми додали трохи своїх і купили 3-кімнатну. Меблі та техніка в нас уціліли.

Ірина каже, що задоволена піклуванням держави. Має знайомих, які отримані від держави гроші вклали в зведення будинку в іншій частині міста. Але нині будівництво зупинилося. Хоча побудували майже всі поверхи.

Неподалік зруйнованого будинку зводять храм на честь ікони Божої Матері "У скорботах і печалях втіха". У річницю трагедії біля нього відбулося богослужіння. Стіни церкви всередині вже поштукатурили. Невдовзі почнуть іконопис стін.

Газ вибухнув у Очакові

У ніч на понеділок у 5-поверховому житловому будинку в Очакові на вул. 8 Березня, 34/1 вибухнув побутовий газ. Зруйновані міжкімнатні перегородки двох квартир на першому поверсі, спалахнула пожежа на 200 кв. м. У навколишніх будинках повилітали шибки. Фактично повністю згоріли три квартири в будинку. Є загроза подальшого руйнування будинку.

Рятувальники евакуювали 53 жителів постраждалого будинку. Пожежу ліквідували за годину. В одній із квартир, найбільш зруйнованій, знайшли тіло жінки 1937 року народження.

За попередньою версією, причиною вибуху став підпал. Як стало відомо "ГПУ", міліція вже затримала підозрюваних у підпалі. За неофіційною інформацією, це психічно хвора 36-річна жінка. Нібито вона підпалила балон, бо хотіла цим привернути увагу до себе та своїх проблем.

Леся ВАЖКО

Зараз ви читаєте новину «Половина постраждалих від вибуху досі без житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі