четвер, 28 квітня 2011 04:30

"Побачиш Табачника, дай йому підсрачника"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Письменники Віталій Капранов (ліворуч) та Максим Кідрук біля 965-го ”Запорожця”  на Контрактовій площі в Києві під час письменницького автопробігу 22 квітня
Письменники Віталій Капранов (ліворуч) та Максим Кідрук біля 965-го ”Запорожця” на Контрактовій площі в Києві під час письменницького автопробігу 22 квітня

— Люди, читайте українські книжки. Ми все одно будемо колупати вам мізки, ми все одно будемо щороку виїздити і нагадувати вам про це свято, — закликає письменниця 37-річна Світлана Поваляєва.

Вона прийшла минулої п'ятниці на Контрактову площу у столиці. В переддень Всесвітнього дня книги там влаштовують письменницький автопробіг.

Об 11.30 під'їжджає зелений 965-й "запорожець" письменників 43-річних Дмитра та Віталія Капранових. За півгодини підходять Андрій Кокотюха, Максим Кідрук, Дмитро Лазуткін, Тарас Федюк, Олег Коцарев та інші літератори. Беруть болгарку і розрізають книжку. Так проводять "виставу-перформенс" за п'єсою Віктора Януковича і Миколи Азарова "Як поділити дві книжки на трьох українців". Розрізане видання віддають президенту та прем'єру, яких зіграли письменники.

— 2010-й — перший рік правління нового президента й уряду. Він став найгіршим роком для української книжки в ХХІ столітті, чому і присвячений перформенс, — каже Віталій Капранов.

О 12.30 колона із 10 машин на чолі із "запорожцем" рушила через вул. Сагайдачного до Володимирського узвозу. Далі на Хрещатик, Богдана Хмельницького, Лисенка, бульв. Шевченка та просп. Перемоги. На дорогах затори. Транспорт рухається повільно. Проїжджі машини сигналять автоколоні, перехожі показують пальцями і знімають все на мобільні телефони.

На просп. Перемоги письменники зупиняються поблизу Міністерства освіти. Біля воріт установи кладуть вінок і запалюють свічку.

— Побачиш Табачника, дай йому підсрачника, — вигукує Віталій Капранов.

— Це непоправимо, що молодь не читає українських книжок, — говорить 40-річний Андрій Кокотюха.

В цей час Дмитро Капранов над вінком до паркану приклеює скотчем плакат. На його чорному фоні напис — "Тут загинула шкільна програма з української літератури".

Потім активісти вирушають до кінцевої зупинки автопробігу — Центральної бібліотеки ім. Тараса Шевченка для дітей. Там проходить акція "Книжкова хвиля". Під стінами бібліотеки близько 40 школярів, взявшись за руки, імітують морську хвилю.

Зараз ви читаєте новину «"Побачиш Табачника, дай йому підсрачника"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі