середа, 07 червня 2017 00:20

"Пиво дороге. А горілка почті як у магазині"

Автор: Тарас Подолян
  Люди відпочивають у Гідропарку 30 травня. Цього дня температура води в Дніпрі була 17 градусів
Люди відпочивають у Гідропарку 30 травня. Цього дня температура води в Дніпрі була 17 градусів

— Засмагати ходжу в травні, коли сонце не таке агресивне. Бо в липні так при­шкварює, можна за 10 хвилин згоріти, — 22-річна Марина Сельвеструк стелить рушник на пісок. На пляж у столичному Гідропарку прийшла з подругою Діаною Дмитрук, 23 роки. Обидві зі Львова, навчаються у столиці. 31 травня в Гідропарку відкривають купальний сезон. Біля води чергують рятувальники.

Марина замотує в гульку кучеряве волосся. Поправляє синій суцільний купальник із вирізом навколо пупка. Там носить пірсинг у вигляді черепашки. Діана встановлює парасолю. Кладе на покривало книжку Андрія Кокотюхи "Багряний рейд".

— Не читала? — запитує в подруги. — Я темою УПА цікавитися стала. З художньої літератури дізнаєшся більше, ніж із підручників. У мене брат історичний закінчує. Пише дипломну про Богдана Сташинського.

— Це хто такий? Гетьман?

— Сама ти гетьман. Агент КГБ, який убив Бандеру в Мюнхені. Нещодавно розсекретили сім томів його справи. Там і листування, і прослушки. Читається, як художня книжка.

У кафе біля пляжу чоловік у камуфляжних шортах носить дрова до мангалу. 1 кг шашликів коштує 450 грн. Найдешевше пиво — 18 грн за пляшку.

— Пиво дороге. А горілка почті як у магазині, — вусань у крислатому капелюсі зачитує ціни із прейскуранта товаришеві по телефону. — Візьми пива 3 літри та мойви копченої. Шаурму я купив. По 35 гривень. Зі свіжими огірками.

Рушники теж взяв. Но купатися по ходу не будемо. Вода 17 градусів. Для мене холодна. Ще корч візьме.

На пляжі "Венеція" із Дніпра виходить вагітна. Обтирається рушником. Поверх вологого купальника одягає білу футболку. На ній намальований кіндер-сюрприз і напис "В ожидании чуда". Руки та ноги натирає кремом від засмаги.

— Свєточко, ти так загоріла. На морі була? — питає в неї трохи старша рудоволоса, яка лузає соняшникове насіння поруч. Теж вагітна. Живота ховає під плямистим парео.

— Доки батьки картоплю садили, приймала ­сонячні ванни на полі. Чоловік хоче в Болгарію. Знайшов автобусний тур за 4 тисячі. Я ті переїзди не витримаю, кожні 20 хвилин у туалет бігаю.

— То поїдьте до нас на море.

— А ти ціни бачила? За кордоном дешевше, ніж в Одесі. Двомісні номери у Коблевому — по 600 гривень у червні. І це без харчування. А з липня менш як за 800 не знайдеш.

— Мені ніяке море не світить. Не думала, що в 46 років матір'ю стану. Женя перед Новим роком з АТО повернувся. Півроку не бачилися. Дорвалися.

— А де щасливий тато?

— До Маріуполя поїхав.

— Радий, що ти вагітна?

— Мені казав, радий. Але чула, як говорив із другом по скайпу: "Купив їй річний ­абонемент у спортзал за 5 тисяч гривень. А вона двічі сходила й умудрилася залетіти".

Пахне шашликами. На лежак сідає хлопець із поголеними ногами. На правій литці витатуювана паща вовка. Говорить по телефону.

— Нє, дєвок поки мало. Сьогодні ж робочий день, — розказує юнак, доки його дівчина перевдягається в купальник у кабінці. — Ми з Наташкою приїхали роботу шукати за оголошенням. Продавцю квасу й морозива обіцяють 200 гривень за день. Я б тут із радістю остався. Але Наташка тягне в Одесу. Знайшла ресторан, де треба офіціанти. Дають 300 гривень і чайові. Житлом забезпечують. На море ходитимемо до роботи. Зміна з 12:00 до півночі.

— Я купатися. Візьми мені "Мохіто", — просить його супутниця і дає 35 грн на коктейль. У холодну воду заходить поволі. Ззаду два хлопці років 5 обстрілюють дівчину з водяних пістолетів. Та кричить і присідає у воду.

Зараз ви читаєте новину «"Пиво дороге. А горілка почті як у магазині"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі