середа, 30 серпня 2006 17:49

Південь України накрило буревієм

Автор: фото: phl
  На Центральному ринку Севастополя тополя впала на торговий намет
На Центральному ринку Севастополя тополя впала на торговий намет

"О 10-й ранку люди сиділи по барах і дивилися на хвилі, а через п"ять хвилин ці бари позносив вітер. Офіціанти бігали по пляжу, рятували холодильники й електрочайники. Влітку ми такого не бачили вже років десять", — розповідає "ГПУ" 27-річний Костянтин Бабійчук із Ялтинського відділу МНС.

У вівторок він був вихідний і вийшов погуляти набережною Ялти, коли зненацька знявся шквальний вітер.

29–30 серпня буревій пронісся не тільки над Кримом, а й над південними та деякими центральними областями України. Шквальний вітер і сильні зливи пошкодили електромережі, зірвали дахи з будинків, повалили дерева. Через 5-бальний шторм відмінили всі рейси пароплавів на Чорному морі.

— Ми досі не знаємо, скільки людей втопилося на Південному березі Криму, — каже Костянтин Бабійчук. — Я сам бачив, як курортників змивало в море. У деяких місцях на набережній бризки води розліталися на висоту до 10–12 метрів. Було справді дуже гарно, і курортники, незважаючи на небезпеку, підходили з фотоапаратами до води. Спрацював принцип "дев"ятого валу", коли спочатку йдуть невисокі хвилі, але кожна хвиля до дев"ятої вища за попередню. Люди не встигали втекти.

Бризки води розліталися на висоту до 10–12 метрів

Жителів півдня України буревій застав зненацька. Найпершим його відчув на собі Севастополь. 28 серпня ввечері в місті була ясна погода. А о 6-й ранку наступного дня налетів вітер. У районі залізничного вокзалу тополя мало не роздавила автомобіль "деу", який саме проїздив поряд. Ураган не заспокоювався до 15 години.

— Вітер був якийсь "неправильний", — згадує 46-річний прес-секретар Севастопольського управління МНС Сергій Курочкін. — Постійно різко змінювався — то південний, то південно-західний, то відразу з усіх сторін. Дерева падали одне за одним! Ми прибирали їх до наступного ранку, нарахували 33 штуки.

На вулиці Сімферопольській у Севастополі поперек дороги лягла вишня. На вулиці Кожанова тополя передавила навпіл легковик-іномарку. Ще одне дерево впало на торговий намет на ринку, на вулиці Одеській. Торговців врятувало тільки те, що навпроти тополі стояли два кипариси — тому дерево падало повільно.

У Бердянську Запорізької області зливи з градом пошкодили електромережу. Без світла залишилося 2136 будинків. Двох хлопців — 20 і 23 років — вбило струмом.

— Найближчими днями погода буде мінлива. Опади зі зливами пройдуть на заході, півночі і в центрі України. У західному і північному регіонах температура буде до 14 градусів за Цельсієм, — розповідає Людмила Савченко з Українського гідрометцентру. — Але циклон уже відійшов за межі України на схід Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Південь України накрило буревієм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі