понеділок, 02 лютого 2009 18:59

Пільговикам удвічі зменшили автобусні рейси

Автор: фото з сайта livejournal.com
  Акцію ”Продай штани — купи жетон” провели 1 лютого у Київському метрополітені молоді люди з громадської організації ”Український спротив”. Вони вважають, що проїзд у метро коштує надто дорого, незважаючи на здешевшання на 30 копійок. 15 чоловік спустилися
Акцію ”Продай штани — купи жетон” провели 1 лютого у Київському метрополітені молоді люди з громадської організації ”Український спротив”. Вони вважають, що проїзд у метро коштує надто дорого, незважаючи на здешевшання на 30 копійок. 15 чоловік спустилися

Від суботи, 31 січня в Києві подешевшала ціна проїзду в комунальному транспорті. За квиток на тролейбус, автобус і трамвай треба платити на півгривні менше — 1 грн 50 коп. Метро здешевшало на 30 коп. і коштує 1 грн 70 коп.

Разом із тим із 27 січня половину комунальних автобусів столиці чиновники перевели в режим маршрутного таксі. У таких автобусах відмовляються безкоштовно перевозити пільговиків.

— Автобус працює як маршрутка. Льготного проїзду нема, — оголошує огрядна кондукторка в автобусі N102, коли той зупиняється біля станції метро Оболонь. Біля середніх дверей скупчується чимало пенсіонерів, які хочуть зайти в салон. Кондукторка виштовхує їх на вулицю, а водій швидко зачиняє двері.

У салоні приклеєне оголошення. Якщо купуєш квиток у кондуктора, він коштуватиме 2 грн, якщо в кіосках на зупинках — то 1,50 грн, вказано в ньому. Про пільговиків і пенсіонерів — ані слова. Також немає телефону для довідок. Квитки в кондукторки інші, аніж у кіосках Київпастрансу. Білі, ширші, без голографічної стрічки.

— Можете не компостувати його, — каже кондуктор дівчині, яка купила квиток.

За хвилю вона вимагає сплатити за проїзд по 2 грн у кількох літніх жінок, які встигли зайти в задні двері. Погрожує висадити з автобуса. Жінки обурюються, але платять.

Інший, 69-й столичний автобус курсує від центру на Борщагівку. Пенсіонеру, аби дочекатися безкоштовного автобуса, треба чекати півгодини.

— Раніше їздила на автобусі, тепер ні. Не можу платити дві гривні. Отримую півтисячі пенсії. Буває, чекаю автобуса, а потім іду пішки. Звичайно, я недовольна. А кому воно понравиться?! — обурюється киянка Антоніна Костенко, 63 роки.

— Такі заходи тимчасові, вони — на період кризи. Розпізнати безпільгові автобуси можна за табличкою "маршрутне таксі" на лобовому і боковому склі, — пояснює "ГПУ" 21-річна Катерина, диспетчер гарячої лінії Київпастрансу. У столичних тролейбусах і трамваях пільговиків поки возять без обмежень.



Здорожчали проїзні

Влада Київа збільшила вартість проїзних на комунальний транспорт. Тепер річний проїзний квиток на метро коштуватиме 910 грн (раніше — 365 грн). Проїзний на автобус, трамвай і тролейбус подорожчав до 680 грн (попередня ціна — 275 грн). Вартість місячного проїзного на метро становить тепер 95 грн (було — 80). Вартість проїзного для студентів — 50% звичайної ціни. Учні платитимуть 25% від повної вартості.

Зараз ви читаєте новину «Пільговикам удвічі зменшили автобусні рейси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі