субота, 03 листопада 2007 07:01

Петро Порошенко показав картину за 250 тисяч доларів

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Колишні голова Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко, 72 роки, та ведуча телеканалу ”Інтер” Світлана Леонтьєва на фестивалі ”Арт-Київ” у столичному Українському домі
Колишні голова Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко, 72 роки, та ведуча телеканалу ”Інтер” Світлана Леонтьєва на фестивалі ”Арт-Київ” у столичному Українському домі

На п"яти поверхах столичного Українського дому вивісили 3 тис. картин, серед яких 100 полотен із приватних колекцій Олександра Мороза, Анатолія Кінаха, Яна Табачника, Олега Пінчука. 1 листопада відкрився Другий Міжнародний мистецький фестиваль "Арт-Київ".

— Картини на виставці коштують у середньому 2–3 тисячі доларів, — розповідає директор фестивалю Наталія Заболотна. — Дешевше, ніж за 500 доларів, нічого не знайдете. Загальна ціна виставлених картин — 4–6 мільйонів доларів.

На відкритті "Арт-Києва" виступив віце-прем"єр Дмитро Табачник, 44 роки. У нього є колекція, в якій понад 300 полотен. Та на фестивалі він їх не показав.

— Не хочу, щоб інші колекціонери заздрили, — каже Табачник "ГПУ". — У нас же люди не можуть радіти досягненням інших — заздрять. Мої батьки, інженери, не могли собі дозволити витрачати гроші на картини. 1974-го я побачив у антикварному магазині метрову картину Айвазовського. Вона коштувала дуже дешево — 950 радянських карбованців. Мені було 12 років, я умовляв родичів її купити, але вони пошкодували грошей. Тепер жаліють, бо зараз така картина коштує сотні тисяч доларів.

Голова наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко на виставку не прийшов, хоча надав 4 картини із зображеннями козаків та українського села: "Ворожіння на вінках" Івана Соколова, "Сільський пейзаж" Григорія Світлицького, "Хата в місячному сяйві" Костянтина Крижицького й "Остання Рада на Запорожжі" Віктора Ковальова. Останнє полотно — одне з найдорожчих на виставці, коштує близько $250 тис.

Картини зі своєї колекції пропонували виставити й Вікторові Ющенку. Наталія Заболотна каже, що президент погодився, але не встиг подати полотна через вибори.

62-річний артист Ян Табачник у київській квартирі та на дачі має близько 70 картин. Для виставки надав 6.

— Я не наймаю мистецтвознавців, щоб збирали мені колекцію. Покладаюся на свій смак, — говорить Ян Табачник. — Люблю полотна, на яких зображене щось пов"язане з музикою. Нещодавно мені намагалися продати фальшиву картину Айвазовського. Але я вчасно проконсультувався з експертом. Купуючи полотна Айвазовського, треба бути обережним — їх часто підробляють. Айвазовський написав 1500 робіт, а на ринку їх ходить близько 4500, і всі з печатками й підписами експертів.

Критик Сергій Васильєв, 47 років, каже, що ця виставка демонструє поганий смак українських політиків. Мовляв, їх цікавить "тільки реалістичний живопис, і не найкращий".

— Наші політики шкодують грошей на мистецтвознавця, який би підібрав їм колекцію. А самі виросли на книжці "Радянське мистецтво", де написано, що картина Шишкіна "Ранок у сосновому лісі" — вершина пейзажного живопису, а "Дев"ятий вал" Айвазовського — вершина мариністики, — каже "ГПУ" Васильєв.

Мистецький фестиваль триватиме до 10 листопада. Вхід — 10 грн, для студентів та пенсіонерів — 5 грн.

Зараз ви читаєте новину «Петро Порошенко показав картину за 250 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі