середа, 07 грудня 2011 00:30

Перший том словника закінчили на літері "Й"

Перший із чотирьох томів "Російсько-українського словника" презентували в книгарні "Є". Він з'явився у видавництві "Знання". Має 180 тис. російських слів.

— Багато словників, які сьогодні публікують, — це крадена праця, — каже директор Інституту української мови Павло Гриценко, 61 рік. — Сканер у цьому допомагає. Два-три наймані раби стягують матеріал з інтернету. Роблять хорошу обкладинку з золотим тисненням, піар-кампанію — і словник є. А цей некрадений.

Перше видання словника 1948 року робили Максим Рильський і Павло Тичина.

— Працювати над його новою редакцією стали на початку 1990-х, — каже одна з укладачів Ірина Самойлова. — Користувалися "Російсько-українським словником" Уманця та Спілки за 1893 рік. Зверталися до термінологічних словників, щоб подати технічні чи лексикографічні слова. Розширили значення багатьох слів. Зараз радимося, як написати "он-лайн". В орфографічному словнику його подають через дефіс, але "онлайновий" пишуть разом.

Перший том закінчили на літері "Й". Видавці кажуть, що уже зверстали друге видання. Обіцяють представити до липня наступного року. Усі томи з'являться у 2014-му.

— Знайшов тут багато позитивних речей, але є і зауваження, — каже мовознавець Олександр Пономарів, 76 років. — Дали слово "вантажІвка". Його довго не пускали до словників. Потім ввели з дурним наголосом "вантАжівка". Усі це підхопили. Після незалежності безграмотні чиновники вжили слово "казначейство", а не "державна скарбниця". У словнику подають і середній, і чоловічий роди слова "євро". В усіх мовах і за всіма ознаками воно середнього роду. Один євро, це як один булка.

Учитися ставленню до рідної мови треба в росіян, каже Пономарів.

— Мені не подобається політика стосовно України ні Путіна, ні Медведєва. Але вони розмовляють добірною російською мовою. У нас не було і не передбачається президента, який би говорив так українською.

Перший том "Російсько-українського словника" вийшов у 500 примірниках. Його продають за 340 грн.

Зараз ви читаєте новину «Перший том словника закінчили на літері "Й"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі