понеділок, 26 січня 2009 18:01

Перший Ленін стояв перед цукрозаводом

Перший в Україні пам"ятник Володимирові Леніну встановили в райцентрі Томашпіль на Вінниччині навесні 1924-го. 21 січня виповнилося 85 років з дня смерті "вождя світового пролетаріату".

— Це було погруддя заввишки 2,5 метра, — розповідає  місцевий краєзнавець, учитель історії Іван Бабій, 75 років. — Стояв перед конторою цукрозаводу. Чоловіки, які мурували постамент, розказували, що зробив його місцевий учитель малювання. Прізвище вони не запам"ятали.

1941 року фашисти пам"ятник зруйнували. Новий зробили після війни. Встановили в центрі містечка.

— Із правого боку Ленін стояв, а з лівого — Сталін, — продовжує Бабій. — Але у 1953-му, після викриття культу особи, Сталіна зняли й уночі втопили у ставку за 5 кілометрів від Томашполя. А Леніна передали в сусіднє село Ракова.

Третій Ленін "прописався" у Томашполі в 1970-х. Досі стоїть біля райадміністрації.

— Сесія селищної ради вирішила залишити його, — говорить краєзнавець. — Хоча президент видав указ знести пам"ятники Леніну та іншим діячам комуністичної доби й перейменувати вулиці, названі на їх честь.

На Вінниччині в багатьох населених пунктах розташовані як пам"ятки тоталітарної системи із пам"ятниками жертвам Голодомору.

— Скільки точно в області залишилося ленінів, сказати важко, — говорить Михайло Потупчик, 41 рік, з управління культури Вінницької обладміністрації. — Донедавна було 300, але ж їх зносять. Хоч я проти демонтування будь-яких пам"ятників. Ну, якщо вже без ноги чи без носа — у мене є такі фото — то інша річ. Пам"ятники цікаві для іноземних туристів. Це для них екзотика. Хтозна, може, скоро в Україну тільки й будуть їздити, аби сфотографуватися біля Леніна.

На утримання одного пам"ятника Леніну на рік витрачають майже 1,5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Перший Ленін стояв перед цукрозаводом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі