четвер, 16 вересня 2021 00:56

Перепис населення проведуть новим способом

Бюджетний комітет Верховної Ради погодив виділення 82,4 млн грн на підготовку до Всеукраїнського перепису населення. Має відбутися 2023 року.

Перепис проводитимуть волонтери за допомогою планшетів і смартфонів. Частина людей зможе самостійно надати про себе інформацію в інтернеті.

— У кожну домівку не приходитимуть. Однак і через інтернет всі не реєструватимуться. Для підготовки перепису залучать фахівців і вони визначать найоптимальніший спосіб, — говорить соціолог Євген Головаха, 71 рік. — У Польщі, наприклад, відкривали спеціальні центри. Туди могли приходити люди і реєструватися.

Похибка в точності може бути, додає.

— Бо є ті, хто захоче ухилитися, — каже Євген Іванович. — Перепис мали провести ще 2010 року, коли Організація Об'єднаних Націй запустила їх хвилю у всьому світі. Ми цього не зробили і втратили час. В очах ООН тепер маємо поганий імідж. У статистичних рейтингах поряд із пунктом про населення в Україні стоїть прочерк або "дані застаріли".

2020 року пробний перепис населення провів тодішній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет. Використовував переважно дані Пенсійного фонду та мобільних операторів. Визначив, що в Україні проживає 37,289 млн людей. Повноцінний перепис востаннє відбувся 2001‑го. Показав, що в державі 48,457 млн громадян.

Зараз ви читаєте новину «Перепис населення проведуть новим способом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі