вівторок, 05 липня 2016 00:15

Перекупники щодня втрачають по 100 гривень

— Моя хвора мати живе в Перемишлі, і я щотижня їжджу її провідувати. А через заборону поляків — місяць її не бачитиму, — каже 34-річна Емілія ­ЗУБАЧ. Прописана у прикордонному селі Шегині Мостиського району на Львівщині. Має картку учасника малого прикордонного руху (видають українцям, які живуть на відстані 30 км від кордону з Польщею. Дозволяє потрапляти туди без візи. — ГПУ).

Від 4 липня до 2 серпня мешканці прикордонної зони не зможуть перетинати українсько-польський кордон за картками малого прикордонного руху. Їх пропускатимуть лише із закордонними паспортами та чинною візою. У Польщі на місяць посилили заходи безпеки, бо там проходитиме саміт НАТО. Також запланований візит Папи Римського та Світові дні молоді у Кракові.

У перший день призупинення руху одразу на трьох пунктах пропуску — "Рава-Руська", "Шегині" та "Краківець" понад сто місцевих на кілька годин перекрили трасу. Люди протестують проти заборони. У черзі стоять вантажівка, автобуси та легковики.

— Наші люди хочуть, аби їм дозволили спокійно переходити кордон по своїх потребах, — каже голова Шегинівської сільської ради Ігор Кривейко, 48 років. — Із автомобілями, що мають польські номери, питання вирішили (українці, які мають зареєстровані у Польщі машини, за законом повинні кожні п'ять днів перетинати кордон. — ГПУ). На пункті перетину в паспорт водієві ставлять штамп і розвертають авто назад.

Найбільше до Польщі йшли через пішохідний пункт пропуску "Шегині — Медика". Там щодня були черги до 800 людей. Українці переносили на польський бік дозволену кількість цигарок і горілки й продавали там дорожче. Так перетинали кордон кілька разів на день. Після призупинення руху черг на переході немає.

— У нас всі в селі заможні люди мають машину на польських номерах. Дехто — дві. Нормальну машину в Польщі можна за дві тисячі доларів купити, — каже місцевий Іван. — У всіх селян є картка малого прикордонного руху, а шенгенські візи мають одиниці. Перекупники, які носять на Польщу цигарки і спиртні напої, втрачають щодня щонайменше 100 гривень. Окрім того, не можна закупити дешеві польські продукти, провідати родичів.

Нещодавно через протести й повільну роботу польських митників на українсько-польському кордоні поблизу пунктів пропуску утворилися автомобільні черги. Люди в них стояли по 12 год.

Не пустили український гурт

Виступ у Польщі рівненського гурту "От Вінта" двічі скасовували організатори. 2 липня українці мали грати під час фестивалю "Ніч на Івана Купала" в прикордонному містечку Перемишль. Однак його мер скасував свято і запрошення.

"Він пояснив, що сил місцевої поліції не вистачить, аби гарантувати безпеку учасників фестивалю. Не варто провокувати поляків присутністю упівських піарників", — пише на сторінці у "Фейсбуку" лідер гурту Юрій Журавель, 44 роки.

Організатори заходу домовилися про виступ "От Вінта" у Варшаві наступного дня. Але учасників колективу затримали на кордоні польські митники. Пояснили, що отримали наказ від МВС Польщі не пропускати гурт. У країні підвищили рівень безпеки через саміт НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Перекупники щодня втрачають по 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі