четвер, 04 березня 2021 00:00

Пенсія зросте щонайменше на 100 гривень

Із березня майже у 8 млн українців зросте пенсія. В середньому на 300 грн. Мінімальна доплата становитиме 100 грн.

Більше матимуть ті, хто отримує виплати за віком та інвалідністю, через втрату годувальника, за вислугою років, кажуть у Пенсійному фонді. Без підвищення лишаться громадяни, які вийшли на відпочинок із початку 2021 року й мають максимальну пенсію в 17 690 грн. Доплати не буде військовим, а також колишнім держслужбовцям, якщо отримують більше, ніж було б за віком.

Наступного разу пенсії проіндексують у квітні.

У березні поліція перевірить усі дозволи на вогнепальну зброю, видані українцям. Анулюють отримані з порушеннями. Зараз на руках в українців є понад 1,3 млн одиниць легальних рушниць, карабінів тощо.

Перевірка пов'язана з ліквідацією поліцейських підрозділів із контролю за обігом зброї, каже голова Нацполіції 48-річний Ігор Клименко:

— Викрили корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання й носіння зброї. Оголошення про її оформлення без документів, продажні поліцейські розміщували в соцмережах. Маємо дані про понад дві тисячі випадків.

Дозвіл на вогнепальну гладкоствольну мисливську зброю може оформити громадянин, якому виповнився 21 рік. Документи на мисливські карабіни та гвинтівки видають із 25 років. Необхідно написати заяву на ім'я керівника поліції за місцем проживання, заповнити анкету, надати медичну довідку й оригінал та ксерокопію паспорта. Пройти теоретичні та практичні курси із застосування зброї, оплатити її реєстрацію.

Пістолети й автомати дозволено носити поліцейським та військовим.

За два тижні Нацполіція сформує оновлені підрозділи з контролю за обігом зброї.

— Цього часу замало, щоб почистити структуру від корупціонерів. Подібні схеми працювали десятиліттями, — говорить голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін, 51 рік. — Сотні тисяч людей ­озброєні незаконно. Позбавити їх цієї зброї неможливо. Немає кому займатися.

Із березня українці можуть брати кредити на житло під 7% річних. На 1 березня позики згодилися видавати сім банків — ОТП, Приватбанк, "Глобус", Мегабанк, Кредобанк, Ощадбанк та Укргазбанк. Їх кількість зростатиме.

Дають кредити максимум на 20 років, мінімальний перший внесок — 15% вартості житла. Цьогоріч їх отримають майже 5 тис. сімей, прогнозують у Міністерстві фінансів.

— Доступна іпотека дасть можливість отримати житло сім'ям з відносно невисоким доходом, — каже міністр фінансів Сергій Марченко, 40 років. — На первинному і вторинному ринках можна брати квартири чи будинки, що ввели в експлуатацію з 2018-го. Позичальником може стати будь-який повнолітній громадянин. Важливо, щоб на час погашення кредиту він був не старший 70 років.

До цього банки видавали іпотеки щонайменше під 13% річних. Різницю між ставками компенсуватиме держава. За наступні п'ять років можуть виділити 5 млрд грн.

Цього місяця в частині міст подорожчає проїзд у маршрутках. Бо зростають ціни на пальне та зменшується кількість пасажирів.

— Діє обмеження на кількість людей у салоні. За порушення штрафують, — каже транспортний експерт Дмитро Беспалов, 35 років. — Знижувати витрати перевізникам уже нікуди. Тому єдиний вихід — підвищення плати за проїзд. Проблема в тому, що з водіями люди розраховуються готівкою. Тому дані про пасажиропотік доступні лише перевізникам. Вони їх приховують. Важко встановити адекватність зростання вартості проїзду.

З березня щомісяця на залізничні квитки підвищуватиметься ціна на 2%. Загалом 2021 року подорожчають на 20%.

Зараз ви читаєте новину «Пенсія зросте щонайменше на 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі