четвер, 06 жовтня 2011 05:15

Освітянам затримали зарплату

— Завжди отримували зарплатню в 20-х числах місяця. Бували затримки, максимум до 26 числа. Але давали стабільно, — розказує 30-річний Максим, працівник Національного університету садівництва в місті Умань на Черкащині. Прізвища просить не називати, бо керівництво забороняє давати будь-які коментарі.

Цього місяця працівники вузу зарплатню за вересень отримали 4 жовтня.

— Співробітники дзвонили у Черкаси, питали, в чому справа, — продовжує Максим. — Там сказали, що коштів немає, а перерахувати не можуть із Києва, бо рахунки заблокувало Держказначейство. Ми живемо від зарплати до зарплати. А тут іще про технічний дефолт почали говорити.

Державне казначейство зупинило рух коштів на всіх казначейських рахунках на центральному та місцевому рівнях із 23 вересня.

— Уряд не може розрахуватися за внутрішніми зобов'язаннями, — говорить керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов, 34 роки. — Тому всіляко намагався знайти кошти, навіть із казначейських рахунків, із яких дають зарплатню бюджетникам. 28 вересня Мінфін погасив платежі за облігаціями внутрішнього займу. Але не всі кошти за користування грішми знайшов. Маю інформацію, що міністерство просило російський банк "ВТБ Капітал" відстрочити погашення кредиту в 2 мільярди доларів, що той надав рік тому.

Лупоносов каже, уряду важко погашати кредити в доларах, тому що він штучно утримує гривню.

— Це провокація. Ніякого дефолту немає, — запевняє 54-річний Віктор Косарчук, керівник управління комунікацій Міністерства фінансів. — Рух коштів на рахунках тимчасово припинили через прийняття бюджету на 2012 рік.

Чому не можна планувати бюджет і водночас виплачувати бюджетникам кошти поточного року, Косарчук відмовився пояснити.

Зараз ви читаєте новину «Освітянам затримали зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі