вівторок, 29 липня 2008 07:08

Пам"ятник Леніну переплавлять на дзвони

Депутати Нововолинської міської ради Волинської області виставили на торги 5-тонну бронзову скульптуру Володимира Леніна. 6-метрову постать у пальті хоче придбати Нововолинський ливарний завод, щоб переплавити її на дзвони для Духівського собору та Вознесенської церкви.

— Якщо експерти знайдуть у металі потрібну кількість міді та олова — перекуємо Леніна на дзвони, — каже заступник директора заводу Олександр Доманський, 42 роки.

Експертизу проводить Нововолинський ливарний завод, залучили італійських фахівців. За попередніми висновками, у бронзі замало міді. Але остаточних результатів немає. Депутати міськради кажуть: якщо завод відмовиться переплавляти Леніна, то пам"ятник продадуть на брухт, а за вилучені кошти куплять нові дзвони.

Пам"ятник Леніну поблизу міської ради демонтували 17 років тому. Комунальники замкнули його на віддаленому складі. 1993-го поляки пропонували обміняти монумент на п"ять мікроавтобусів. Однак місцеві комуністи таки врятували бронзового вождя.

— Ми сподіваємося, що монумент віддадуть краєзнавчому або історичному музею, — додає перший секретар міськкому Компартії Петро Юрченко, 54 роки.

Окрім парафіян міських церков, на пам"ятник претендують білоруські підприємці. Вони хочуть придбати скульптуру Леніна для ретро-виставки просто неба поблизу Мінська. Там зібрані монументальні експонати радянської доби.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Леніну переплавлять на дзвони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі