четвер, 25 лютого 2021 07:45

Олія, цукор і яйця подорожчають

Протягом січня в Україні подорожчали продукти. В середньому на 1,3%, однак деякі — удвічі. Найбільше додали в ціні цукор, яйця, соняшникова олія, картоп­ля, борошно і крупи.

— Українцям треба готуватися до цінових шоків, бо продукти дорожчають в усьому світі, — каже фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Постійно ростуть у ціні зерно, яйця, цукор.

Олія та цукор дорожчають через поганий торішній врожай і зростання світових цін. Відповідно, більше коштують олієвмісні майонези, спреди. Борошно й макарони додали в ціні, бо подорожчало зерно і енергоносії, потрібні для переробки.

— Зросли в ціні комбікорми для тварин, — продовжує Кущ. — Спричинили подорожчання курятини, яєць, свинини, яловичини й молока. Воно триватиме й надалі.

Торік картопля коштувала на 14% більше, ніж позаторік.

— Причина цього — не лише неврожай, — говорить Олексій Кущ. — В Україні картоплі вирощують вдосталь, але її ніде зберігати. Дві третини врожаю згнивають, тому щовесни маємо цінові стрибки. Веземо бульбу з Білорусі, Єгипту.

Подорожчання продуктів в Україні спричиняють три ключові фактори.

— Перший — зросла офіційна мінімальна зарплата. Відповідно, податки з неї, — розповідає Олексій Кущ. — Другий — подорожчали енергоносії, необхідні для переробки сировини на продукцію. В Україні тарифи на електрику для промисловості вищі, ніж у Європі. Третій — подорожчало пальне. Барель нафти на світовому ринку коштує 65 доларів, хоч у квітні вартував 20.

Продукти харчування становлять понад 50% споживчого кошика українця, за даними Державної служби статистики.

— Є кілька дрібніших факторів подорожчання, — продовжує. — В нас діє унікальна фіскальна модель. За рахунок відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) уряд стимулює вивезення з країни сировини. Тому в Україні продукти харчування дорожчі, ніж у Польщі. Щоб цього не було, слід скасувати відшкодування ПДВ та обкласти сировину митом. Тоді більше продукції вироблятиметься всередині країни. Ціни стануть на 30–40 відсотків нижчі.

— У світі продукти дорожчають з інших причини, — каже Олексій Кущ. — Бо збільшується чисельність населення, активно розвиваються Африка, Азія. Росте споживання. Постійно більшає попит на соняшникову й кукурудзяні олії. З першої виготовляють біодизель — паливо для дизельних двигунів, з другої — біоетанол для бензинових двигунів.

Зараз ви читаєте новину «Олія, цукор і яйця подорожчають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі