середа, 25 березня 2009 17:53

Олесь Ульяненко судитиметься з комісією моралі

Письменник 46-річний Олесь Ульяненко подав до суду позов на Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. Вона 2 лютого цього року визнала його роман "Жінка його мрії" порнографією та заборонила продавати книгу. Письменник вимагає визнати рішення протиправним і скасувати його.

— Зайдіть у книгарню і подивіться — скільки там порнухи, — каже "ГПУ" Ульяненко. — Ви бачили, що співачка 13-річна Аліна Гросу робить на сцені? Просто жах! Хіба це не порнуха? Порнографія і проституція — штуки, з якими можна боротися, але не можна побороти. Хай мають окреме місце для дорослих людей, як у цивілізованих країнах. Юрій Покальчук, царство йому небесне, писав набагато відвертіші штуки, чомусь на нього ніхто не наїжджав.

Раніше Ульяненко заявляв, що не буде судитися.

— Йому просто немає куди діваться, — пояснює його літературний агент Юка Гаврилова. — У нього відкрилася язва, почалося безсоння. Грошей нема, книжки не продаються. Та і його репутації нанесено серйозної шкоди.

Роман "Жінка його мрії" вийшов друком у харківському видавництві "Клуб сімейного дозвілля", наклад — 10 тис. примірників. До заборони встигли продати 5 тис. книжок. Видавництво пообіцяло відшкодувати витрати на лікування та виплатити компенсацію за розірвання угоди.

— Все одно видавництво повелося зі мною по-свинськи, — каже Ульяненко. — Вони мали б захищати мене, бо я їх автор. Натомість просто сховалися і чекають, що буде далі.

Під рішенням комісії стояли імена актора Богдана Бенюка, міністра культури Василя Вовкуна, літературознавця Івана Дзюби, нардепа від НУ-НС Лілії Григорович, письменника Андрія Куркова. На початку березня Андрій Курков заявив про вихід із комітету і про те, що не ставив свого підпису під рішенням. Книжку визнала порнографічною експерт Варвара Ковальська. Вона від коментарів відмовляється.

Зараз ви читаєте новину «Олесь Ульяненко судитиметься з комісією моралі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі