середа, 27 лютого 2008 07:08

Олександр Ленюк знешкодив 210-кілограмову авіабомбу

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Олександр Ленюк (ліворуч) стоїть на дні котловану біля авіабомби. Його заступник В’ячеслав Волохович дає вказівки підлеглим, як витягати боєприпас
Олександр Ленюк (ліворуч) стоїть на дні котловану біля авіабомби. Його заступник В’ячеслав Волохович дає вказівки підлеглим, як витягати боєприпас

27-річний Олександр Ленюк чотири роки працює начальником групи піротехнічних робіт МНС України в Хмельницькій області. Він розмінував не один десяток авіабомб, мін та артилерійських снарядів. Торік наприкінці грудня в Кам"янці-Подільському знешкодив 210-кілограмову авіабомбу.

— У всіх передноворічний настрій — і тут виклик, — розповідає Ленюк. — Жінка сказала чоловікові викопати туалет. Метрів за три від будинку ківш екскаватора заскрипів по металу. Потім ще раз. Коли робітник глянув, то зразу втік.

На 3-метровій глибині рятувальники виявили німецьку авіабомбу 210 кг.

— Я знав, що в усіх снарядах вагою понад 200 кілограмів тротилу 100 кілограмів, — зауважує чоловік. — А за сто метрів — школа, церква, житлові будинки.

У радіусі 300 м усіх евакуювали. Перед знешкодженням бомби місцевий священик благословив піротехніків.

— Подвійний удар ковша екскаватора здер на ній накип. Від третього удару здетонувала б. Вибуховою хвилею і екскаватор, і будинки в радіусі кількох десятків метрів розтрощило б, — веде далі піротехнік.

Чотири години група піротехніків відкопувала авіабомбу.

— Ми могли знешкодити її на місці або вивезти й підірвати в спеціальному кар"єрі, — говорить Ленюк. — Для вибуху на місці потрібно було б насипати в яму кубометрів 40 піску, накрити дерев"яними щитами, поверх покласти шини від вантажівок. Але все одно будинок, що поряд, пошкодило б.

За допомогою автокрана снаряд поклали на вантажівку й вивезли за межі міста.

— Авіабомбу транспортували кілометра два Кам"янцем-Подільським, — каже підривник. — Потім ще 15 кілометрів — за містом. Викопали воронку глибиною три і діаметром десять метрів. Засипали піском. Від вибуху ґрунт підкинуло на висоту п"ятиповерхового будинку.

Днями за знешкодження авіабомби Олександра Ленюка та його підлеглих нагородили.

— Мені, моєму заступникові та чотирьом сержантам дали грамоти, — згадує Ленюк. — Мені і заступнику В"ячеславу Волоховичу ще й 200 і 100 гривень. Щоправда, грошей ми поки що не отримали.

Олександр одружений із 24-річною Юлією, їхній доньці 3,5 роки. Щоб не травмувати жінку, він ніколи в подробицях не розповідає про роботу. Його зарплата — 1450 грн на місяць. Підлеглі отримують 800–1100 грн.

— У Хмельницькому знімаю квартиру, — говорить Олександр. — Зарплату обіцяють підняти до двох тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Ленюк знешкодив 210-кілограмову авіабомбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі