вівторок, 24 грудня 2019 06:30

Окупанти закрили всі банки на тиждень

— Новорічні свята плануємо святкувати невеликою компанією в орендованій квартирі. Забронювали її заздалегідь — ніч на 1 січня коштує 561 гривню, — каже 25-річний Сергій Коваленко з окупованого Донецька. — Помешкання в центрі міста, на проспекті Ілліча. Поряд — супермаркети. У квартирі є інтернет, балкон, гаряча вода. На їжу й алкоголь витратимо 450 гривень з людини.

На території так званої ДНР місцеві відпочиватимуть з 31 грудня по 8 січня. В ці дні не працюватимуть установи й банки.

— На Новий рік відкладаємо гроші три місяці. Економимо на харчуванні, аби на святі був гарний стіл, — каже донеччанка Анастасія Ковальчук, 26 років. — Основні витрати — салати й подарунки. На олів'є без курятини віддам 180 гривень. Кілограм курячої тушки коштує 48 гривень. Презенти купую лише чоловіку й мамі. Це 500 гривень на двох. У супермаркеті мандарини дешевші, ніж на базарі. По 22 гривні за кілограм.

Супермаркети перед святами влаштовують акції на продукти. Місцеві на Новий рік відмовляються від м'яса. Замість нього беруть ковбасу.

— Для салату олів'є купуємо дешеву ковбасу — 60 гривень за кілограм. Трохи дорожчу салямі — на нарізку. Аби зекономити, деякі сусіди беруть не цілу тушку курки, а гомілки чи стегна, — розповідає 42-річна Людмила Матько з окупованої Горлівки. — Раніше накривали великі столи, де були декілька видів запеченого м'яса, червона риба й дороге шампанське. Зараз пляшка "Артемівського" коштує майже 150 гривень. Для мене дорого. Тому купую місцевий алкоголь. Він удвічі дешевший.

— Зекономити гроші на свята допомагає те, що відмічаємо з батьками. Вони мають українську пенсію й місцеву. Тому можемо купити шампанське й 50 грамів ікри, — говорить Надія Коваленко, 32 роки, із Макіївки.

У Донецьку за ялинку на базарі просять 105 грн. Найдорожча коштує 7849 грн. ­Завезли 10 тис. ялинок на продаж.

— Вона не більше метра заввишки. Метрові удвічі дорожчі. Привозять із Росії та рубають у місцевих лісгоспах, — каже 56-річний Олексій Петрович, пенсіонер з окупованого Харцизька. — Візьму найдешевшу й маленьку. Гірлянди й іграшки не купуємо, бо дорогі. Не міняли прикраси понад 10 років. За кульку на ринку просять 37 гривень. А їх треба з десяток.

У всіх окупованих містах наприкінці грудня починають святкувати Новий рік. Місцеві колективи даватимуть концерти на ярмарках.

Дехто планує їхати на Новий рік у неокуповану частину України.

— 30 грудня приїжджаю до доньки в Київ. Святкувати мені нема з ким. Навіть не купляла їжу. Подивилася, що супермаркети підняли ціни на м'ясо й рибу. Людей на базарі побільшало. Думають, там дешевше. Розкуповують мандарини й солодощі, бо можна виторгувати кілька гривень, — говорить 58-річна Тамара Валентинівна з окупованого Луганська. — Банани й мандарини коштують від 20 гривень за кілограм. Останні привозять з Абхазії. Але не відчувається свята, бо мінімальна пенсія у людей — не більше 1500 гривень. На ці гроші неможливо жити місяць і накрити бодай якийсь стіл.

Пропонують знижки на житло

У донецькому ресторані "Атлас" на свята пропонують знижки на готельні номери. Здають тільки приміщення "Классік" за півціни.

— На Новий рік ресторан розробив корпоратив для місцевих. У програмі — танцювальне шоу з діджеями, живий вокал з музикантами, ведучі, переодягнені в Діда Мороза та Снігуроньку. Просять за це 1308 гривень, — каже донеччанин Влад Сіпеєв, 31 рік. — 560 гривень іде на розважальну програму. Решта — на їжу. Обіцяють у меню салати, закуски й алкогольні напої.

Якщо платиш повну суму — пропонують знижку на проживання в їхньому готелі на одну добу. За це треба віддати 560 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти закрили всі банки на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі