середа, 27 червня 2018 06:20

"Одна іскра — і пів-Донбасу злетить у повітря"

Автор: WWW.VYKRYVACH.COM.UA
  ­Еколог ­Олексій Василюк: ”Коли шахти заллє повністю, вода вийде наверх і стоятиме брудним озером. ­Територія стане ­мертвою”
­Еколог ­Олексій Василюк: ”Коли шахти заллє повністю, вода вийде наверх і стоятиме брудним озером. ­Територія стане ­мертвою”

Територія окупованого Донбасу може перетворитися на мертве солоне болото. Це пов'язано з масовим затопленням шахт, ідеться у звіті Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

— Зупинка шахт — це найбільша проблема на Донбасі зараз, — каже 35-річний Олексій Василюк, еколог міжнародної організації "Екологія- Право-Людина". — Їх просто затоплюють, воду не відкачують. У рідині багато важких металів і радіоактивних елементів.

Чим це загрожує людям?

— Вони найперше страждають від якості питної води. 2013 року її стан був найгіршим в Україні. А зараз бойовики її не досліджують. Люди навіть не знають, що вода з кранів — радіоактивна.

Друга загроза — вибухонебезпечний газ. Води, які затоплюють шахти, витісняють метан. Він підіймається нагору, накопичується у підвалах, на перших поверхах будинків, у повітрі. Одна іскра — і пів-Донбасу злетить у повітря.

Третя біда — отруєння ґрунтів. Не всі шахти на Донбасі глибокі. Підземні води близько до поверхні. Коли копальні заллє повністю, вода вийде наверх і стоятиме суцільним брудним озером. Територія стане мертвою. Ні жити, ні щось вирощувати там не можна.

А видобувати вугілля?

— Після затоплення шахт відновити видобуток буде неможливо. Донбасу, як краю гірників, не стане.

Жителям інших регіонів це загрожує?

— Так. Із басейну Сіверського Дінця та Кальміусу брудна вода потрапить в Азовське море. Воно мілке й мале. Загинуть унікальні риби, які живуть лише там.

Міста не проваляться у порожнини?

— В осяжному майбутньому — ні. Процес просідання землі повільний. Найстарішим шахтам по 200 років, а ґрунт під ними просів лише на сантиметр.

Загрози пов'язані лише із затопленням?

— І з війною. Ми провели дослідження у райцентрі Щастя на Луганщині. Внаслідок постійних обстрілів кількість оксиду сірки й нітрогену в повітрі перевищує норму у вісім разів. Дихати таким повітрям можна лише через вологі марлеві пов'язки.

Під час вибуху 120-міліметрової міни чи снаряда від "Граду" (реактивна система залпового вогню. — ГПУ) у повітря викидається півкілограма сірки й важких металів. Вирощувати щось у радіусі 30 метрів від воронки — небезпечно.

Вся область страждає від шкідливих викидів промислових об'єктів. Приміром, на фенольному заводі в Торецьку та хімкомбінаті "Стирол" у Горлівці зараз не дотримуються екологічних норм. Через перебої з електрикою та обстріли часто зупиняють виробництво, шкідливі речовини викидають у повітря чи річку.

Затоплено 35 шахт

На Донбасі повністю або частково затоплені 35 шахт. На окупованій частині — найбільше таких між Донецьком і райцентром Кадіївка, до переіменування Стаханов. Кожна забруднює до 60 км навколо себе.

Бойовики затопили шахти "Трудовська" і "Жовтнева" в Донецьку, "Бутовська" і "Ясинівка-Глибока" в Макіївці, "Моспинська" в однойменному місті, "Комсомолець Донбасу" в Кіровському районі. Зруйнували шахту "Прогрес" у Чистяковому — колишній Торез, копальню "Волинська" в селищі Розсипне і шахту "Іловайська" у Харцизьку. На Луганщині затопили шахту імені Вахрушева в Ровеньках, "Червоний Партизан" у Свердловську, вщент залили копальні "Луганська" та "Машинський блок", "Марія Глибока" в Первомайську.

На підконтрольній території затоплена лише одна шахта — імені Коротченка в місті Селидове на Донеччині.

Зараз ви читаєте новину «"Одна іскра — і пів-Донбасу злетить у повітря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі