четвер, 16 січня 2020 00:10

Очікується нова хвиля грипу

Із початку епідсезону через ускладнення від грипу в ­Україні померли п'ятеро людей. Троє — на Житомирщині, по одній — на Тернопільщині й у Запоріжжі. Жодна не мала щеплення.

За перший тиждень 2020-го на грип занедужали понад 100 тисяч українців. Хвилю підйому захворюваності очікують наприкінці січня–початку лютого.

Симптоми грипу подібні до проявів застуди — головний біль, слабкість, ломота в тілі, підвищення температури до 38°C і більше, біль у горлі, кашель.

— Час при грипі відіграє вирішальну роль. Якщо гаяти його на самолікування, можна заробити пневмонію, — каже столичний лікар-пульмонолог Марина Федоренко, 46 років. — Прогресує ускладнення стрімко. Вбити може за години. Хворий "згорає" від лихоманки.

Спалах вірусної пневмонії зафіксували на Тернопільщині. У міській лікарні №2 майже 50 пацієнтів із запаленням легенів.

— Якщо організм хворого на грип ослаблений, вірусна пневмонія розвивається за день-два, — продовжує Марина Федоренко. — Найтяжчі пацієнти — ті, хто намагається лікувати грип удома, п'ючи навмання жарознижувальне.

За допомогою слід звертатися першого дня високої температури. Якщо за три дні не спадає, призначають рентген. Найвразливіші до розвитку вірусної пневмонії — вагітні, старші 65 років і ті, хто має захворювання серця, судин, ожиріння, цукровий діабет, гепатит.

Зараз ви читаєте новину «Очікується нова хвиля грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі