вівторок, 01 березня 2016 00:30

Обвали можливі в новобудовах

— Обвали будинків у Києві — не новина. Таке вже було на вулиці Мала Житомирська. Подібних споруд у центрі міста не менше сотні. Більшість у Шевченківському, Печерському й Подільському районах, — каже 61-річний Віталій Пшеничний, колишній головний рятувальник ­столиці.

— Причина обвалу — будівельні роботи, які вели без узгодження плану їх виконання. Його розробляють в організації, що отримала замовлення на будівництво. Але для цього має бути спеціальна ліцензія. Її забудовник не мав, — говорить Пшеничний. — Працювали у домі не спеціалісти, а випадкові робітники, найняті на вокзалі. Ця сукупність порушень і призвела до трагедії.

— Рятувальники діяли професійно. Вчасно робили паузи, щоб почути стогін чи зітхання людей під завалами. Правильно, що обвал розбирали вручну. Інакше він міг повторитися.

Окрім аварійних споруд, руйнування можливі і в незавершених новобудовах.

— Такі будинки є на Оболоні, Троєщині, біля станції метро Житомирська. Аби уникнути нещасних випадків, там треба виставити охорону й не пускати людей усередину. Також слід знайти власника і зобов'язати його завершити роботи, — каже Віталій Никифорович.

Зараз ви читаєте новину «Обвали можливі в новобудовах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі