середа, 07 жовтня 2009 08:31

Обряди у церквах подорожчали вдвічі

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Володимирський собор у центрі Києва. Ціну на вінчання у ньому підняли наполовину, а на відспівування — удвічі
Володимирський собор у центрі Києва. Ціну на вінчання у ньому підняли наполовину, а на відспівування — удвічі

Розцінки на обряди у столичних церквах подорожчали вдвічі. У храмі Воскресіння Господнього на території Києво-Печерської лаври торік вінчання коштувало 300 грн, тепер — 700. Похрестити дитину можна за 150 грн, раніше — 100.

— Це через кризу й нові комунальні тарифи, — розповідає один із службовців церкви. — Із жахом чекаємо опалювального сезону. За нашими підрахунками, за тепло будемо платити 28 тисяч гривень на місяць. Торік платили менш як 10 тисяч. Збільшили теж гонорари хористам. Їм же ж треба жити, сім"ї тримати.

У Володимирському й Михайлівському соборах ціну на вінчання підняли наполовину, а на відспівування — вдвічі. 30-річний прислужник із Михайлівського собору, що належить Київському патріархату, пояснює: комплекс має автономну газову котельню. Зараз він отримує щомісяця до сплати рахунок за газ на 150 тис. грн. Щоб зробити підлогу в новому храмі, треба ще 500 тисяч. На це не вистачить жодних пожертвувань.

— Єдиних тарифів на церковні послуги нема, кожен храм встановлює свої, — каже 49-річний Василь Анісимов, прес-секретар Української православної церкви Московського патріархату. — Тарифи залежать від пишноти заходу. Можуть замовити хор на 50 чоловік чи на 30, або щоб обслуговували не один-два, а п"ять священиків.

У церкві Благовіщення Пресвятої Богородиці в Бортничах під Києвом прислужує матушка Сілона, 64 роки. На її столі поряд з іконами і свічками лежить прейскурант: "Освячення житла, офісу й машини — 100 грн, вінчання — 250 грн, хрещення — 200 грн, поховання очне — 100 грн, поховання заочне — 80 грн". Тарифи порівняно з минулим роком зросли на 20–30 грн.

— Найчастіше замовляють сорокоусти за відкриття кафе й за успіхи в бізнесі. За 250 гривень у нас можна відмолити гріх за аборт. Треба принести 40 проскурок, 40 свічок, 40 натільних хрестиків, пляшку кагору і лампадне масло, — пояснює.

Зараз ви читаєте новину «Обряди у церквах подорожчали вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі