четвер, 11 березня 2010 19:54

Знайшли рідкісне видання "Гайдамаків" Шевченка

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Директор Львівської універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник гортає книгу ”Гайдамаки”, знайдену в фондах книгосховища
Директор Львівської універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник гортає книгу ”Гайдамаки”, знайдену в фондах книгосховища

Рідкісне видання — "Гайдамаки" Тараса Шевченка — знайшли у фондах Львівської обласної наукової бібліотеки. Книжка 1919 року не була зафіксована у каталогах.

— Я став тут директором у грудні минулого року, — розповідає Іван Сварник, 57 років. — Одразу взявся оглядати сховища. В одному побачив стос книг. Думав, мистецькі альбоми. Витягаю одну — а це Шевченко 1919 року.

Спілкуємося в кабінеті директора. На столі лежить томик у темно-зеленій палітурці. Іван Іванович гортає сторінки.

— Розкішне видання, — захоплено пояснює. — Автор ілюстрацій — відомий графік Опанас Сластіон. Наклад не вказаний, але точно невеликий, не більше 200 примірників. У Львові такої книги більш нема ніде. Вказано кілька міст видання: Київ, Ляйпціг, Коломия і Вінніпег. Де саме друкували, невідомо. За емблемою видавництва з"ясував, що це "Українська накладня". Її створив єврей із Коломиї, Оренштайн. Видавав українську класику. Варто звернути увагу і на час видання. Це період гетьманату Скоропадського. Війна, з одного боку наступали "білі", з другого "червоні". І в цей час виходить друком подарункове видання Шевченка. Унікальний приклад турботи про культуру в абсолютно непідходящий для цього час!

Бібліотеку створили 70 років тому. Каталоги налічують понад мільйон книжок. Звідки сюди потрапили "Гайдамаки", хтозна.

— Жодних бібліотечних штампів, окрім нашого 1949 року, на виданні нема, — каже Іван Іванович. — Очевидно, передали з приватної колекції. Довоєнних книг у нас мало.

У Шевченківському національному заповіднику в Каневі говорять, що "Гайдамаки" 1919 року — справді рідкість. Скільки коштує книжка, сказати не можуть.

— Прижиттєве видання "Кобзаря" знайти легше, — запевняє заступник генерального директора заповідника Олександра Солопченко, 53 роки. — Недавно наша працівниця придбала "Гайдамаків" 1919 року в жителя Жовкви на Львівщині. Коли він дізнався, що купують для нашого музею, то віддав за 400 гривень. Хоча вартість видання у багато разів більша.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рідкісне видання "Гайдамаків" Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі