вівторок, 10 червня 2008 07:09

Найпотужніший вибух стався на шахті в Єнакієвому

О 4.40 у неділю апаратура контролю газу на шахті ім. Карла Маркса в Єнакієвому на Донеччині зафіксувала різке підвищення вмісту метану в гірничих виробках на глибині 875 м та 1 км. На цей час там перебували 37 гірників. За 20 хв. біля стволів виходу і підняття вантажу прогримів вибух. Почалася пожежа, яку гасили 7 год.

Вибух був такої сили, що на землі у будівлях повилітало скло. Постраждали також п"ятеро людей, які працювали на поверхні. Трьох з них із опіками доправили в Донецький опіковий центр.

— У нашому регіоні шахти вибухають постійно, тому коли вперше почув — не здивувався, — каже Микола Ранга з управління МНС Донеччини. — Але коли дізнався, як саме вона вибухнула... У нас таке вперше.

Подібний вибух фахівці згадують був 1954 року.

Протягом доби рятувальники чули голоси та стукіт на глибині 875 м. У понеділок о 3.50 дістали двох живих гірників — 51-річного Івана Коваля та 52-річного Миколу Вітенка. У них незначні травми та шок. За кілька годин знайшли ще одного гірника. Але він був мертвим. Близько першої дня на глибині 1 км рятувальники виявили живими ще 21 шахтаря. По одному їх почали піднімати нагору. Доля ще 13 гірників невідома.

— Найбільша проблема в тому, що вибухнули стволи. Рятувальники розчищають їх вручну, розгрібають уламки від вибуху й арматуру. Уже прочистили близько кілометра, — кажуть донецькі рятувальники. — Зазвичай шахти вибухають подалі від виходів. Тому ми спускаємося і починаємо працювати. А зараз же не викопаєш дірку посеред шахти, аби дістатися до них.

Андріан Галач із Держпромнагляду про вибух почув у неділю о восьмій ранку:

— Перше, що я подумав: "А ми ж цю шахту закрили тільки шостого числа", — каже.

Держпромнагляд припинив роботу копальні через відсутність апаратури для виміру газу та вмісту кисню, а також первинних засобів вогнегасіння та приладів, що контролюють пил.

— Ми перевіряємо, що робили 37 гірників у неділю в шахті. Судячи із записів, після 6 червня на шахті витягнули 23 скипи (ящики, які транспортують породу по вертикальним стволам шахт. — "ГПУ"), — каже Галач.

На землі у будівлях повилітало скло

Зараз на копальні родичі зниклих гірників.

— Чоловік казав щодня, що в шахті стільки газу, що нереально щось бурити. А їх силоміць примушували працювати. Бо їм вугілля треба, а не люди, — говорить одна із жінок.

Родичі потерпілих кажуть, що зарплати шахтарів становили до 2 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Найпотужніший вибух стався на шахті в Єнакієвому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі