четвер, 10 січня 2008 07:13

Найбільше страхування водіїв коштує в Києві

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Столичний співробітник ДАІ перевіряє у водія наявність страхового поліса. Штраф за його відсутність — від 8,5 до 17 гривень
Столичний співробітник ДАІ перевіряє у водія наявність страхового поліса. Штраф за його відсутність — від 8,5 до 17 гривень

"За автоцивілку даїшники причепилися до мене ще перед Новим роком. Я їм доводив, що штрафувати не мають права, бо закон набирає чинності з 1 січня. Хоча інспектори показували мені купу всяких бумажок, але своє я відстояв, — розповідає "ГПУ" 27-річний киянин В"ячеслав. — Тоді вони причепилися до того, що в машині немає аптечки і вогнегасника. Не було часу чекати протокол. Дав їм 20 гривень і поїхав".

Із початку року працівники ДАІ можуть штрафувати водіїв, які не мають поліса обов"язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників авто. Закон про обов"язкове страхування водіїв діє з 2005 року. Та реального контролю з боку ДАІ не було. Нині штраф за відсутність поліса становить 8,5–17 грн.

У Департаменті ДАІ України кажуть, що через свята інспектори не приділяли особливої уваги наявності страхового поліса.

— Ми лояльно поставилися до цього. Усі ми люди і розуміємо, що на свята народ гуляє. І страхові компанії не працювали, — кажуть у прес-службі ДАІ. — Інспектори зупиняли тих, хто порушував правила. Якщо не мали автоцивілки — штрафували й за те.

У страховій компанії "ТАС" кажуть, що в період свят у Києві особливого напливу по автоцивілки не було. У регіонах водії були активнішими, бо там страховики чергували і 31 грудня, і в перші дні січня.

Купуючи поліс, водій страхує не машину, а свою відповідальність за аварію.

— Якщо зіткнулися дві машини, то страхова компанія оплачує лікування постраждалих людей і ремонт машини водія, який в аварії не винен. Винуватець ДТП свою машину ремонтує сам, — пояснюють у моторно-транспортному бюро.

Вартість поліса залежить від стажу водія, об"єму двигуна машини. Середня ціна річної страховки — 210 грн. Інваліди І групи, учасники бойових дій та інваліди війни за автоцивілку не платять. Якщо вони спричинять аварію, то збитки компенсуватиме держава.

— Якщо сталася аварія і є автоцивілка, то чекати страхового агента не обов"язково. Компанії достатньо буде протоколу від інспектора ДАІ, — переконують у прес-службі державтоінспекції.

У департаменті ДАІ кажуть, що в Києві та області збільшують кількість інспекторів, які лише оформлятимуть аварії. Має бути загін із 300 осіб.

Видавати страховий поліс мають право 82 українські компанії. Водій отримує спеціальну картку-стікер жовто-зеленого кольору, що підтверджує страховку. Її кріплять у правому верхньому кутку лобового скла.

— Найдорожчі поліси в Києві, бо тут найбільше аварій. Дешевші — в райцентрах, іноді навіть удвічі, — каже прес-секретар моторно-транспортного бюро Антон Авдєєв. — Максимальна сума, яку може відшкодувати страхова компанія за майно, — 25 тисяч гривень. До 51 тисячі — якщо постраждала людина.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше страхування водіїв коштує в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі