вівторок, 08 квітня 2008 07:05

На Великдень у Лаврі гратимуть діти-дзвонарі

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Керівник ансамблю дзвонарів Олександр Євдокімов проводить урок у школі при шаргородському Свято-Миколаївському чоловічому монастирі на Вінниччині
Керівник ансамблю дзвонарів Олександр Євдокімов проводить урок у школі при шаргородському Свято-Миколаївському чоловічому монастирі на Вінниччині

Два роки поспіль при шаргородському Свято-Миколаївському чоловічому монастирі  на Вінниччині діє школа дзвонарів. У ній навчаються хлопці з Шаргорода та навколишніх сіл. На Великдень ансамбль запросили дзвонити в Києво-Печерській лаврі. Хлопці стоятимуть перед входом зі своїми дзвонами.

Керівник гурту 52-річний Олександр Євдокімов навчався дзвонарству в Києво-Печерській лаврі та Почаєві.

— Тут нот не треба, потрібне лише відчуття такту. Хлопці прислуховуються один до одного, кожен виконує свою партію, — каже Євдокімов. — Такі заняття не кожен витримає. У приміщенні гул такий, що неможливо втриматися.

Нині в ансамблі 11 учасників. Їх набрали за оголошеннями у школах. Диригент показує, кому починати грати. Хлопці б"ють у дзвони. За хвилину зупиняються.

— Давайте одягнемо на молотки резинові прокладки, — каже керівник. — Надворі граємо в повну силу, а тут тихше, щоб не полопали барабанні перетинки.

Найбільший дзвін "Благовіст" важить 100 кг, інші — 70, 40, 30, 20, 12, 11, 10, 6 та 5 кг. Кожен має свою тональність. Дзвони замовляли на фабриці в місті Нововолинськ на Волині.

— Це Божа музика. Якщо стояти під "Благовістом", то всі хвороботворні бактерії навкруги загинуть. Наприклад, хворі з лікарні, що біля Володимирського собору у Києві, виліковуються набагато швидше, — каже Олександр Євдокімов.

Чоловік розповідає: чотири роки тому лиття кілограмового дзвону коштувало 113 грн. Нині — понад 200. Придбати "інструменти" допоміг спонсор.

Ансамбль дзвонарів грає у церквах України. Торік у травні протягом тижня дзвонили в Софійському парку в Умані.

— Люди обертаються і дивляться, — каже 15-річний Андрій Заволовський із Шаргорода. — Деякі плачуть, але байдужим ніхто не залишається.

15-річний Дмитро Смалюх із села Довжок Шаргородського району їздить на репетиції за 18 км. Його запрошують на свята дзвонити в сільській церкві.

— Я став шанованою людиною в селі, — усміхається хлопець. — Часто виїжджаємо з концертами. Це єдина можливість побачити Україну. Бо, крім свого села, ми нічого не бачимо.

Зараз ви читаєте новину «На Великдень у Лаврі гратимуть діти-дзвонарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі