вівторок, 07 вересня 2010 01:16

На страусах їздять чоловіки вагою до 75 кг

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Двоє чоловіків змагаються на перших страусиних перегонах 4 вересня на фермі в селі Ясногородка біля Києва
Двоє чоловіків змагаються на перших страусиних перегонах 4 вересня на фермі в селі Ясногородка біля Києва

"Був в Іспанії цією весною. Там колишній футболіст 14 років хазяйнує на страусиній фермі. Показав, як їздять на страусах. З"явилася ідея — влаштувати перегони у себе на фермі", — каже Сергій Радченко, 43 роки, засновник страусиної ферми в селі Ясногородка біля Києва. Минулої суботи там уперше в Україні провели страусині перегони.

Організатори продали лише 23 квитки по 250 грн.

— Звичайно, людей очікували більше. Страшно й дивитися, скільки продали. І половини вкладеного не окупиться, — додає Сергій Радченко.

Для перегонів облаштували майданчик завдовжки 30 м. На старті двоє воріт, які відчиняють по команді. З них на поле вибігають страуси із жокеями. За умовами, перемагає той, хто довше протримається. Першими на дистанцію виходять Роман і Юрій, різноробочі ферми. Страус Романа одразу втікає за загорожу. Юрій виграє.

— Ну, вони дали! — підстрибують і аплодують дві працівниці ферми.

За кілька хвилин другий забіг. Один із вершників падає страусу під лапи. У фіналі виступають Юрій і 24-річний Максим Осипенко, племінник власника ферми. Останній виграє.

Страус може пронести 200 кг. У жокеї брали легких, до 75 кг чоловіків. Робили так, аби птахи могли швидко бігти. Верхи виступали переважно працівники ферми. Вчилися жокеї за відео з Інтернету. Їм допомагали готуватися до змагань ветеринар і зоотехнік.

Мозок у них — менший за око

— Страуса заводимо у своєрідну пастку, щоб осідлати. На голову накидаємо чорний мішок. Птаха лякається, веде себе спокійно. Потім обережно заводимо у вузькі загони, опускаємо балку, — розповідає переможець. — Я вилажу на нього сходинками. Піднімаю птаху крила. Ноги треба класти під них. Відхиляюся назад, щоб рівновага була. Найголовніше — добре сісти і міцно триматися. Потім знімаємо мішок і стартуємо. Страус біжить сам по собі, вони дресируванню не піддаються. Мозок у них — менший за око. Грубо кажучи, як куриця. Як відчуваєш, що не втримаєшся, треба спускатися назад. Так безпечно. Птиця побіжить вперед.

По периметру загорожі гості їдять бульйон і пиріжки зі страусятиною. 100 г шашлику зі страуса продавали по 35 грн. Яєчня коштує стільки ж. Сире м"ясо — 350 грн за кілограм.

Перегони проводитимуть кожні вихідні до 26 вересня. За результатами оберуть кращого жокея.

На фермі в Ясногородці живуть 250 страусів.

Зараз ви читаєте новину «На страусах їздять чоловіки вагою до 75 кг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі