четвер, 12 квітня 2007 07:27

На миколаївському кладовищі розграбовують склепи

Автор: фото: Євген ЛАСКІН
  Житель Миколаєва розглядає могили на міському кладовищі. Вандали поперекидали пам’ятники та позабирали всі цінні речі
Житель Миколаєва розглядає могили на міському кладовищі. Вандали поперекидали пам’ятники та позабирали всі цінні речі

— Там страх, що робилося. Повно кущів, старих дерев, купи сміття, — розповідає старший науковий співробітник Миколаївського краєзнавчого музею Тетяна Губська, 48 років. — Одного разу помітила скелети мерців. Черепи та кілька кісток були в чомусь червоному. На кров не схоже, мабуть, кетчуп. Усі прикраси зі скелетів зняли.

У Миколаєві розграбовують старе кладовище. Воно займає площу майже 5 га, там знаходиться кілька тисяч склепів. Деякі датовані 1800 роком. У кожному останки 3–6 людей. Приміром, похована грецька династія Аркасів, відомі полководці, віце-адмірали російської армії, священики, засновники міських заводів.

— Люди захоронені — небідні, тому злодіям копати є що, — зауважує Губська. — Там і золоті прикраси, медалі, зброя. Одним словом, цінний антикваріат. Щотижня грабують по 5–6 склепів. Злодії вже орієнтуються по написах, де хто лежить. Відкривають їх ломами.

Черепи мерців беруть місцеві сатаністи і використовують для здійснення своїх ритуальних обрядів. За словами Губської, про варварство всі служби знають, однак нічого не роблять. Навіть правоохоронці "закривають очі".

Водночас головний інженер комунального підприємства "Миколаївська ритуальна служба" Тетяна Корнєва запевняє, що про розкрадання коштовностей вперше чує. Каже, що раніше з цвинтаря виносили метал, але склепів ніхто не відкривав.

Перед Великоднем робітники краєзнавчого музею тричі організовували суботники. Привести до ладу могили прийшло приблизно 350 людей, переважно студенти, учні, родичі чи колеги померлих.

— Спочатку всі були в шоці. Подекуди валялися людські кістки, — каже Губська. — За ті кілька днів ми зістригли кущі, вирізали старі засохлі дерева та трохи підфарбували огорожі. Хоч не так страшно стало. Але роботи там ще вистачає.

Гроші на розчищення кладовища виділив торговий будинок "Миколаїв".

Зараз на старому міському цвинтарі ховають лише відомих жителів. Офіційно його закрили 1972 року. За кладовищем ніхто не доглядає, бо кому воно належить — невідомо. Міська рада каже, що на балансі в комунальних служб не числиться.

Краєзнавчий музей хоче взяти цвинтар у свою власність, щоб мати право прибирати та доглядати. Міські чиновники обіцяють допомогти знайти всю документацію та переоформити її.

Зараз ви читаєте новину «На миколаївському кладовищі розграбовують склепи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі