понеділок, 12 березня 2007 17:06

На Івано-Франківщині виявили сибірку

Жителька села Старуня Богородчанського району Івано-Франківської області 72-річна Параска Іванюк здала свою корову на забійний пункт "Ольвія". Під час огляду тварини ветлікар запідозрив, що вона хвора.

Після аналізів виявилося, що в корови — сибірська виразка. Тварину спалили. У приміщенні забійного пункту двічі провели дезинфекцію. Семеро людей, які контактували з коровою, перебувають під наглядом лікарів.

У хліві Іванюків зірвали та спалили підлогу, всій худобі в селі зробили щеплення.

— Пощастило, що того дня на "Ольвії" не було іншого м"яса, окрім цієї худобини, — розповідає Степан Белей, 50 років, з управління міської ветеринарної медицини.

Хворобу в селі виявляють не вперше. Її фіксували в 1959 та 1962 роках. Усього в області майже 180 населених пунктів, у яких час від часу з"являється сибірка.

Збудник інфекції може жити в ґрунті понад сто років. Хвороба легко передається від тварини до людини — через молоко, м"ясо чи ранки на руках.

У інфікованого різко підвищується температура. Якщо не звернутися до лікаря одразу, померти можна за кілька годин.

Зараз ви читаєте новину «На Івано-Франківщині виявили сибірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі