пʼятниця, 31 серпня 2007 07:00

На Донеччині 708 шкіл переходять на українську

Автор: фото: Руслан Шулюпов
  Учні макіївської школи №49 Максим Марушал, Дмитро Скляр, Женя Бондар і Алла Зуболій готуються до свята Першого дзвоника. Їм дали завдання вивчити вірші українською мовою
Учні макіївської школи №49 Максим Марушал, Дмитро Скляр, Женя Бондар і Алла Зуболій готуються до свята Першого дзвоника. Їм дали завдання вивчити вірші українською мовою

"Учителі між собою складали російсько-українські словники, щоб краще дитині пояснити, як перекладається слово, — розповідає директор школи N64 у донецькому місті Макіївка Олена Кіцененко, 37 років. — Для вчителів початкових класів в управлінні освіти проводили семінари. Розповідали, як правильно навчати дітей української мови. Наші їздили на курси підвищення кваліфікації".

708 навчальних закладів Донеччини цього року набудуть статусу україномовних. У Макіївці таких буде найбільше — 11. Серед 75 навчальних закладів 59 уже мають цей статус. Українською в них почнуть викладати поступово. В одних упровадять у перших класах, в інших — із першого по четвертий.

— Для того потрібен дозвіл батьків. Якщо не згодні — їхня дитина йде до російськомовної школи, — кажуть у відділі загальносередньої освіти Донецького управління освіти і науки.

Заступник начальника управління освіти й науки Макіївки Людмила Меньохіна, 53 роки, каже, що введення української мови не схвалюють переважно росіяни:

— Нам дуже допомогло незалежне тестування для випускників. Тоді учні й батьки переконалися, що українську мову треба знати. Адже завдання на українській, і поки дитина розбере його, то проходить багато часу. Також говоримо, що екзамени у вузи тільки на українській. Тому знати її необхідно.

У макіївській школі N50 учні перших–шостих класів уже слухають уроки українською мовою. Але весь сценарій першого дзвоника — російськомовний.

— Для учнів молодших класів Новий рік, 8 березня, ще якісь святкування ми проводимо на українській, а от для старших — на російській, — каже директор школи Володимир Батечко, 60 років.

У школі-"восьмирічці" N24 цього року українською мовою почнуть викладати з першого класу. Але на повсякдень учні розмовляють російською.

— Із минулого року в школі на українській почали проводити всі свята. Перший дзвоник також вестимуть на державній мові, — розповідає директор школи Олена Щербініна, 34 роки. — Проблем із батьками не виникало. Ми відразу всім сказали, що так краще для дитини. Бо всі вступні зараз тільки на українській.

У місті Угледарі з чотирьох навчальних закладів три мають статус україномовних.

— Викладати українською в нас почали ще з 90-х років. Тому глобального русизму немає. Наші учні нормально знають українську, хоча повсякденно розмовляють російською, — каже начальник управління освіти Угледару Валентин Войцеховський, 47 років.

За останні чотири роки на Донеччині статусу україномовної набули 2 700 шкіл.

Через три місяці школярів чекає атестація

У кінці цього навчального року школярі випускних класів пройдуть обов"язкове тестування з української мови, історії, математики, хімії, фізики та біології. Тому на початку грудня учні складатимуть пробні тести. Про це в середу заявив міністр освіти Станіслав Ніколаєнко під час візиту на Вінниччину.
Торік третина всіх протестованих не складали вступних іспитів у вузи. Вони пройшли за результатами тестування.
— Проблеми виникли тільки з національними меншинами, — говорить Ніколаєнко. — Виявилося, вони погано знають українську, тому просять перекласти завдання тестів. Можливо, цього року зробимо для них виняток або наймемо перекладача.

Надія ШТУПУН

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині 708 шкіл переходять на українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі