четвер, 19 січня 2012 00:30

На центральній площі поставили крадений пам'ятник

Автор: фото надане громадою села Сопошин на Львівщині
  Пам’ятник Тарасові Шевченку, сфотографований на околиці села Сопошин Жовківського району на Львівщині. Він стояв там із 1971-го. 23 липня торік пропав
Пам’ятник Тарасові Шевченку, сфотографований на околиці села Сопошин Жовківського району на Львівщині. Він стояв там із 1971-го. 23 липня торік пропав

У селі Сопошин Жовківського району Львівщини зник пам'ятник Тарасові Шевченку. Селяни випадково дізналися, що монумент офіційно встановили за 400 км звідти — на центральній площі міста Новодністровськ Чернівецької області.

— Монумент простояв у нашому селі понад 40 років. Вистояв радянську владу, горбачовську перебудову, був свідком незалежності, — каже 68-річна Людмила Островська із Сопошина.

Пам'ятник 1971-го виготовив скульптор Володимир Одрехівський. Монумент стояв на околиці села, на території колгоспу ім. Шевченка. 2004 року його майно, зокрема монумент, купив директор агрофірми "Клен" Ігор Білан. Скульптура обійшлася у 300 грн.

— Білан, коли майно колгоспу викупляв, запудрив нам мозги, — продовжує Островська. — Пообіцяв, що в нас будуть макаронний і ковбасний цехи, пекарня. Ми віддавали йому паї, надіялися, що матимемо робочі місця. А за пару років він то всьо занедбав.

Уночі 23 липня 2011-го пам'ятник Шевченку зник.

— Білан казав, що відправив на реставрацію і за тиждень верне. Пройшло дві неділі — немає. Ми до Білана, а він: "Монумент розсипався. Поставлю новий". І ні слуху ні духу. Ми і дорогу на Раву-Руську перекривали, і в міліцію зверталися, щоб нам вернули пам'ятник. То ж не просто кусок каменюки.

Нещодавно люди дізналися, що монумент стоїть на центральній площі у Новодністровську.

— Мій внук знайшов в інтернеті фотографію зі святкування там Дня незалежності. Стоїть наш пам'ятник, тільки пофарбований. Я подзвонила до заступника голови Жовківської райради Богдана Юрдиги, і ми з ним та з депутатом обласної ради Володимиром Тістиком поїхали туди. Тоді мером Новодністровська був Руслан Панчишин, зять нашого Білана. Він запевняв, що за власні гроші купив його у львівських скульпторів.

52-річний Ігор Білан пояснює:

— Нічого я не крав. Мене перевіряли правоохоронні органи, злочину не виявили. Маю всі документи, які підтверджують, що пам'ятник — мій. І я що хочу, то й можу з ним робити. Пам'ятник стояв на відшибі. За ним ніхто не доглядав. Я забрав його на реставрацію, але він пошкодився, коли кран з постаменту підіймав. Реставрація мені дорого коштувала б. Тому я вирішив найняти скульпторів і зробити новий. Він стоятиме у Сопошині у березні. А старого зять попросив віддати йому. За свої гроші він відреставрував його і подарував громаді міста. Нічого в тому поганого не бачу.

— Цей Шевченко є пам'яткою монументального мистецтва, і ніхто не мав права його перевозити в інше місце, — заперечує 53-річний Василь Івановський, начальник Львівського обласного управління охорони культурної спадщини. — Порушник понесе адміністративне покарання і змушений буде повернути монумент на місце. Інакше може отримати до восьми років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «На центральній площі поставили крадений пам'ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі