четвер, 03 грудня 2009 08:27

На бузку з"явилося молоде листя

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  На кущі бузку неподалік від Білої альтанки в Полтаві набубнявіли бруньки і розпустилося листя
На кущі бузку неподалік від Білої альтанки в Полтаві набубнявіли бруньки і розпустилося листя

У центрі Полтави на бузку з"явилося молоде листя. У місті та довколишніх селах набубнявіли бруньки на каштанах. Земля покривається зеленою травою.

Із кінця вересня у Вінниці на клумбах квітнуть маргаритки, кульбаби, фіалки, зацвіли каштани. Таке саме бачили у Києві та Дніпропетровську. 60-річна полтавчанка Світлана Якименко каже, що пшениця через тепло в колос пішла. І боїться, аби не вдарили морози.

— Нічого страшного не відбувається, — пояснює Микола Гаврилюк з Української академії аграрних наук. — Така погода для озимини найкраща. Є запас вологи для розвитку. А заморозки до -10°С для пшениці теж корисні. Вони сприяють загартовуванню.

Рослини зацвітають серед зими в останні 10 років. Це пов"язано зі зміною клімату. Раніше початок грудня був із добряче мінусовими температурами. Тепер маємо від +8° до +10°С. Зі слів науковця, такі кліматичні умови приводять до того, що цикл розвитку рослин подовжується.

У Нікітському ботанічному саду в Криму не помітили жодних аномалій із рослинами.

— Цьогорічна температура для Криму нормальна. Наші рослини живуть у правильному ритмі, — говорить працівник ботсаду Геннадій Захаренко.

У народі кажуть: дерева восени цвітуть — до холоду та голоду, якщо дерево зацвіло в обійсті — до дальньої дороги, каштани восени квітнуть — до війни.

Зараз ви читаєте новину «На бузку з"явилося молоде листя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі