пʼятниця, 13 листопада 2015 00:35

"На бутерброди замовили два кілограми чорної ікри"

— Больше всего клиентов в пятницу и субботу. Столик на четырех посетителей приносит 5–7 тысяч гривен, — каже киянин Андрій Мартинов, 27 років. Працює барменом в елітному ресторані столиці четвертий рік. Розповідає, скільки київські багатії витрачають на дні народження, корпоративи, свята.

— Минулої суботи в нас банкір 50-річчя відзначав. Приїхав із двома охоронцями та дружиною, якій ще 20 років нема, — розповідає Андрій. — Я його добре знаю. Бо за півроку до цього через нього закрили ресторан на спецобслуговування. ­Своїй дівчині освідчувався при свічках. Наша директор думала, він і весілля в нас гулятиме. Але одружувалися вони в Іспанії.

На день народження запросив 50 гостей. Казав: матиму по гостю на кожен рік. Подарунки відвозили трьома машинами. Один гість у туалеті забув смартфон за 30 тисяч гривень. Передзвонили на останній набраний номер, попали на помічника депутата. За телефоном приїхав охоронець. Передав "дякую" від власника й тисячу гривень.

Адміністратор уже попередила, що на Новий рік працюємо дві зміни разом. Ще в жовтні замовили два зали на 31 грудня. Від 23 по 29 грудня маємо 14 новорічних корпоративів: вісім — у ресторані й шість — на виїзді. Торік у грудні мали всього чотири. Новорічні вечірки фірми влаштовували в офісах власними силами. Хтось від розваг відмовився через війну, комусь не по зубах стали нові ціни. За співробітника в ресторані треба щонайменше 800 гривень заплатити.

У меню ресторану — гарніри й салати від 200 до 800 грн. Середній чек становить 1,5 тис.

— Чайові лишають великі. Офіціант за день легко може заробити 300 гривень, — говорить Андрій. — Ставка у всіх — 1,2 тисячі. Попадаються жлоби: замовлять фуа-гру (гусячу або качину печінку. — "ГПУ") під малиновим соусом за 500 гривень, а на чай залишать п'ятірку.

Постійних клієнтів офіціанти й бармени знають. Вони меню не просять і назв страв не запам'ятовують. Тільки кажуть: "Мне как всегда". Люблять пасту, лазанью, різотто. Їдять мало, більше п'ють. Одного суддю в минулий вівторок попід руки виносили. Сам випив півпляшки віски. Але приїхав до нас уже піддатий. Посадили в таксі, хоча рвався до своєї машини.

Якщо приходять після важких переговорів, то беруть горілку. Якщо ще мусять домовлятися — коньяк. Шампанське замовляють, коли підписали вдалу угоду чи щоб обмити нову машину або квартиру. Пляшка — від 300 до 4 тисяч гривень.

У червні обслуговував весілля на виїзді. Одружувалася донька прокурора із сином депутата. Кожен другий тост піднімали за мир. На бутерброди замовили 2 кілограми чорної ікри. Весь стіл був із морепродуктів. Рибу смажили, коптили, фарширували. Від іншого м'яса відмовилися. Батьки вручили нареченим ключі від 5-кімнатної квартири на Осокорках. Одна з гостей подарувала весільну подорож до Маямі на 21 день.

— На барі працювати важко. Кожного треба вислухати і щось порадити, — продовжує Андрій. — У жовтні підсів до мене араб. Ламаною англійською жалівся, що повія обікрала. Пустив у квартиру. Дівчина його снодійним накачала. Винесла ноутбук "Еппл", гаманець із кредитками і 2 тисячі доларів. Навіть запон­ки із сорочки обрізала.

Потрапити на роботу в такий заклад важко. Крім резюме, вимагають відгук попереднього ­роботодавця. Треба добре знати англійську. ­Дівчат беруть модельної зовнішності, хлопців — зростом понад 180 сантиметрів. На роботі заборонені службові романи. Але офіціантка із сомільє зустрічається, а моя дівчина в нас два роки адміністратором працювала. Після Нового року плануємо одружитися.

Улітку мене запрошували на роботу на лайнер. Міг побачити півсвіту, обіцяли 2 тисячі доларів зарплати. Але дівчина вагітна, тому лишився в ­Києві. У березні стану татом. Тут заробляю 8 тисяч гривень на місяць. У вихідні даю бармен-шоу на весіллях і днях народженнях. Це приносить ще 3–4 тисячі.

Зараз ви читаєте новину «"На бутерброди замовили два кілограми чорної ікри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі