пʼятниця, 13 липня 2018 00:40

На безкоштовні місця подають сім заяв на чотири спеціальності

Автор: Ірина РУБАН
 

12 липня почалася вступна кампанія у вищі навчальні заклади. Абітурієнти мають подати заяви у вузи до 26 липня.

Документи приймають через інтернет. Для цього потрібно до 25 липня зареєструватися на сайті ez.osvitavsim.org.ua і створити власний електрон­ний кабінет. Ввести електронну пошту, номер телефону, пін-код і рік отримання сертифіката ЗНО. Далі вказують серію, номер, середній бал атестата, завантажують його відскановану копію, кольорову фотокартку розміром 3х4 см. Після закінчення реєстрації абітурієнт отримує логін і пароль для доступу в особистий кабінет.

Паперові документи можуть подавати абітурієнти, які вступають за квотами, мають іноземний документ про освіту.

— Цьогоріч для конкурсу на бюджетне місце вступники подаватимуть сім заяв на чотири спеціальності. Це на дві заяви менше, ніж торік. Навпроти кожної вказують пріоритетну спеціальність, — каже міністр освіти й науки Лілія Гриневич, 53 роки. — На контракт обмежень щодо кількості заяв немає.

Для вступу зараховуватимуть сертифікати ЗНО 2016, 2017 і 2018 років. Виняток — іноземні мови. Адже 2018-го ввели дворівневий тест і аудіювання.

— Попередні роки вузи самі обирали, за якими предметами зараховувати у заклад. Цього року для усіх спеціальностей уніфікували обов'язкові предмети ЗНО. Українська мова й література обов'язкова для усіх вступників. Другий предмет — профільний. Він фіксований і залежить від конкретної спеціальності. Третій — вступник обирає з двох альтернативних, — продовжує.

Залишилися коефіцієнти. Сільський коефіцієнт на аграрні спеціальності збільшили з 1,02 до 1,05. Галузевий — 1,02, поширюється на заяву з першою і другою пріоритетністю.

— Регіональний коефіцієнт для Києва — 1. Для дев'яти областей із найбільшою міграцією вступників — 1,04. Це — Донецька, Житомирська, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Сумська, Херсонська, Хмельницька, Чернігівська. Для всіх інших — 1,02, — говорить директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров, 49 років.

Для вступу на спеціальності "Стоматологія", "Медицина" та "Педіатрія" абітурієнти мають набрати не менш як 150 балів із хімії, біології чи математики. Умова не поширюється на українську мову.

Майбутні медики й педагоги можуть потрапити на бюджет, якщо укладуть договір про відпрацювання перших трьох років у селі. У Міносвіти сподіваються привабити більше молоді на ці спеціальності.

— Абітурієнти з окупованого Донбасу та Криму можуть вступати до українських вузів через освітні центри. Ці вступники не складають ЗНО. Їм треба пройти лише державну підсумкову атестацію з української мови та літератури й історії України. Скласти вступний іспит або пройти творчий конкурс, — каже заступник міністра освіти 62-річний Юрій Рашкевич. — Вступити можна без паспорта й українського атестата. Прізвище кожного вступника з окупованих територій обов'язково зашифрують.

Зараз ви читаєте новину «На безкоштовні місця подають сім заяв на чотири спеціальності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі