четвер, 24 вересня 2020 00:51

На Байройтському фестивалі диригуватиме українка

— Цьогоріч фестиваль скасували через пандемію коронавірусу. Наступного року відбудеться, — каже німкеня Катаріна Вагнер, директорка Байройтського фестивалю. Вперше за його 144-літню історію на ньому диригуватиме жінка — українка 42-річна Оксана Линів.

Вона народилася в місті Броди на Львівщині. Закінчила Львівську національну музичну академію ім. Миколи Лисенка. Вступила в аспірантуру при вищій школі музики ім. Карла Марії фон Вебера в німецькому Дрездені. Працювала асистенткою диригента Бамберзької філармонії, диригентом в Одеському національному академічному театрі опери та балету. Виступала в Німеччині, Франції, Швейцарії, Румунії, Естонії. Зараз — головний диригент опери й філармонічного оркестру австрійського міста Ґрац.

— Жінка-диригент не має права на помилки. Чоловіку скажуть, що він талановитий, але недосвідчений. Жінку критикуватимуть. Щоб зробити кар'єру нарівні з чоловіком, працювати потрібно більше і краще, — розповідає Оксана Линів. — Я постійно вчилася, розвивалася і стала конкурентоспроможною на музичному ринку. Коли проходив конкурс у Ґраці, було семеро кандидатів, шестеро — чоловіки. І я виграла. Диригент може розвиватися тільки за рахунок репертуару. Новий твір, нова партитура — це щоразу закрита книжка. Якщо диригуєш п'ять сезонів одне й те ж — не розвиваєшся. Тому беру дедалі складніші твори.

Фестиваль проходить щороку в німецькому місті ­Байройті. Його заснував 1876 року композитор Ріхард Вагнер для пропагування власної творчості. Відтоді захід організовують його нащадки. Концерти відбуваються в театрі. На них з'їжджаються тисячі шанувальників творчості композитора. Квитки коштують від 150 до 320 євро.

Зараз ви читаєте новину «На Байройтському фестивалі диригуватиме українка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі