пʼятниця, 18 травня 2012 07:30

Музей "Київ у мініатюрі" хочуть знести

— Вместо каждого макета, который тут стоит, я мог купить хорошую машину. Но мне же это нравится. Вон балбесы ходят, вместо того чтобы где-то пиво пить. Пусть узнают о достопримечательностях Киева. Если власть хочет, чтобы вход был бесплатным — пожалуйста. Но ведь кто-то должен макеты делать, убирать, экскурсии проводить, — каже 47-річний Олександр Меньшиков.

Шість років тому неподалік свого ресторану "Млин" у столичному Гідропарку він відкрив парк "Київ у мініатюрі". Усе зробив власним коштом.

22 травня Господарський суд столиці розглядатиме справу "Міні-Києва". Позов подала Дніпровська екологічна прокуратура. Вимагає звільнити земельну ділянку.

Між воротами парку стоять два дерев'яні будинки. В одному — адміністрація та охорона, в другому майстерня. Територія обгороджена парканом. Вхід для дорослих 15 грн, для школярів і студентів — 10. Пенсіонерам, ветеранам, інвалідам та дітям до 8 років — безкоштовно.

— Вимагають усе знести і повернути до первинного стану. А тут смітник був, — розповідає Олександр Миколайович. Він середній на зріст, сивий. Одягнений у яскраво-зелену вітрівку, тримає люльку.

2004-го Меньшиков звернувся з ідеєю парку до тодішнього мера столиці Олександра Омельченка. Той доручив комунальним службам сприяти.

— Проект зробили, "Київ у мініатюрі" побудували. 2006-го запустили його. За рік уже за мера Черновецького отримали рішення Київради, що під парк відведена земельна ділянка. Усе було нормально, доки за справу не взявся Київський земельний комітет. Вони парк прирівняли до комерційної діяльності, типу казино. І вийшла орендна плата за рік — 2 мільйони 300 тисяч гривень.

Олександр Миколайович наголошує: ділянка належить місту:

— Землекористувачем стало комунальне підприємство "Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв". Виходило, що міська влада ці 2 мільйони 300 тисяч має заплатити сама собі. У дирекції кажуть: "Ми що, божевільні — платити?". А ми, інвестори, божевільні, щоб ще і за це платити? — продовжує Меньшиков. — Тоді землевласники подали позови, щоб ми звільнили цю ділянку. Всі суди вони програли, парк зносити заборонено. А тепер позов подала екологічна прокуратура в інтересах держави. При мені суддя питає в прокурора: "В тебе є діти? Як я своїй дочці скажу, що прийняв рішення знести парк?". На фоні усього Гідропарку тільки наша територія виглядає як слід. Немає ніяких генделиків.

"Київ у мініатюрі" розташований на території 1,8 га. Усі доріжки парку всипані дрібним гравієм. Тут близько 70 експонатів. Зроблені зі спеціального пластику, який не псується від холоду, дощу та спеки.

Зупиняємося біля копії Верховної Ради. Масштаб — 1:33. Метрів за 10, біля "Будинку з химерами", екскурсовод розказує про експонати двом десяткам школярів п'ятого та сьомого класів столичної гімназії "Діалог".

У парку відкривають нову частину, яку задумали від початку, — "Малу Україну". Покажуть пам'ятки Одеси, Кам'янця-Подільського, Криму. Для споруд підготували місце.

— Одним макетом займаються троє-четверо людей. На виготовлення копії йде шість-дев'ять місяців. Ці люди мають отримувати зарплату — вони ж щодня з ранку до вечора працюють. Плюс фото, пластик, розробки, комп'ютерні роботи. У Європі один такий макет коштує 200-250 тисяч євро. У нас, звісно, менше, але все одно недешево, — говорить Меньшиков. — Наші екскурсоводи — професіонали, які вже на пенсії. Вони й англійською мовою цікаво розкажуть про кожну споруду.

Учні третього класу столичної школи №209 фотографуються із учителькою на мості над міні-Дніпром. Біля берега — копія будівлі Річкового вокзалу, у воді катери. На дні купа дрібних монет.

— Там больше 100 гривен, — каже один із учнів.

— Кайфово тут, — додає 9-річна Дар'я Кравченко. — Найбільше сподобалися вокзал та міст із Річковим вокзалом. І воду можна потрогати.

У четвер, 17 травня, о 9.00 до парку без попередження приїхав голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов. Пробув півгодини.

— Сказав, що в нього була викривлена інформація і що парк треба розвивати. У нас якраз першокласники були на екскурсії. То і вчителі до нього підходили, просили парк не закривати, — розповідає Ірина Гриненко, директорка "Києва в мініатюрі".

Зараз ви читаєте новину «Музей "Київ у мініатюрі" хочуть знести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі