пʼятниця, 05 серпня 2016 00:25

Мусульманам не дозволили створити окремий батальйон

— Офіційно ми не створили ні чеченського, ні мусульманського батальйонів. Україна не дозволяє організовувати підрозділи за релігійною чи національною ознаками, — каже 34-річний Адам Осмаєв, ­командир батальйону ім. Дудаєва.

Підрозділ рік неофіційно воював проти терористів у зоні АТО. У ньому служили чеченці, українці та грузини. Очолював його Іса Мунаєв — бригадний генерал Збройних сил республіки Ічкерія. Він пройшов дві російсько-чеченські війни. 3 лютого 2015‑го загинув під Дебальцевим, підрозділ очолив Осмаєв — чеченець, має паспорт громадянина Росії.

— Існує багато прикладів в інших країнах. В Англії є підрозділ непальських горців. У Франції — легіони, — продовжує Осмаєв. — Україна не дозріла для цього. Ми вирішили не витрачати час на бюрократію. Українці з нашого батальйону перейшли до підрозділів Збройних сил і Нацгвардії ще 2015-го. Цьогоріч отримали законне право служити й іноземці. Теж переводяться.

Проти терористів на Донбасі воюють близько 300 мусульман.

— З них близько сотні — чеченці, — каже Адам Осмаєв. — Мусульмани можуть воювати постійно, навіть у свята й Рамадан (дев'ятий місяць мусульманського календаря, найважливіший і найурочистіший для мусульман. — ГПУ). Більше того, на війні нам можна не постити. Єдина проблема — не їмо свинини. Волонтери привозять яловичину, куряче філе.

— Нашою ціллю завжди були кадирівці (підрозділи, яких послав воювати на Донбас президент Чечні Рамзан Кадиров. — ГПУ), — додає дружина Адама 32-річна Аміна Окуєва. — Щойно дізнавалися про їхнє місце перебування, одразу виїжджали. Зазвичай це кадрові російські військові чи ФСБшники. Раніше сиділи переважно в тилу й мародерствували. Зараз їх небагато.

Аміна служить лейтенантом поліції у полку "Київ". Його сформували з бійців п'яти добровольчих батальйонів — "Київ-1", "Київ-2", "Золоті ворота", "Січ", "Свята Марія".

— Останні два місяці ми в зоні АТО. Одна наша рота — в Авдіївці, інші — у спокійніших містах. Стежимо за порядком у прифронтових міс­тах. Ситуація напружена, але нічого надзвичайного не відбувається, — каже Аміна.

Зараз ви читаєте новину «Мусульманам не дозволили створити окремий батальйон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі