середа, 30 травня 2007 07:02

Може пропасти половина врожаю зернових

Автор: фото: Олександр ЛУЦЕНКО
  Григорій Семенець із села Онишки Оржицького району на Полтавщині упевнений, що й дощ уже не зможе врятувати напіввисохлий ячмінь
Григорій Семенець із села Онишки Оржицького району на Полтавщині упевнений, що й дощ уже не зможе врятувати напіввисохлий ячмінь

Більш-менш значні опади на Полтавщині були два місяці тому. Усього у квітні-травні випало 8 мм води при нормі 55 мм.

В облдержадміністрації кажуть, що найбільше збитків спека завдає Семенівському й Оржицькому районам. 76-річний пенсіонер Григорій Семенець із села Онишки Оржицького району говорить, що такої спеки не пам"ятає із середини 1950-х.

— Чи то в 53-му, чи в 55-му був неврожай через засуху, — пригадує він.

20 соток городу Семенця засіяно ячменем. Культура рідка, в"яла й пожовтіла знизу. Чоловік вириває кущик ячменю. Коріння сухе, живі тільки кілька корінців. Поряд — 7 соток кукурудзи. Вона також зів"яла.

— Таке кругом у нас у селі, — каже Григорій Кирилович. — Краще б я озиму пшеницю посіяв. Он у сусіда яка зелена стоїть. А ярі культури негодящі.

Сусід Семенця 30-річний агроном Олександр Мироненко говорить: якщо дощі пройдуть протягом кількох найближчих днів, можна сподіватися на хороший урожай озимини.

— Пшениця саме вбивається у колос. Якщо піде дощ, вологи буде достатньо, щоб колос досяг звичної висоти, а зерно налилося, — пояснює Мироненко. — Нормальна довжина колоска — 10–12 сантиметрів. За посухи він буде на 5–6 сантиметрів нижчий, ще й із дуже дрібним зерном.

Порівняно з ярими культурами озимина стійкіша до спеки. Із зими вона має запас вологи та розвинені корені. В Оржицькому районі з 21 тис. га ярих культур третина — в незадовільному стані.

— Очікували, що зберемо близько 37 центнерів зерна з гектара, — каже начальник управління агропромислового розвитку району Олександр Слинько, 57 років. — Проте зараз можна говорити, що врожай буде відсотків на 30–50 меншим.

Від спеки дуже потерпають ячмінь і овес.

— У мене на 40 гектарах увесь ячмінь пожовтів і зів"яв. Піднявся на 15 сантиметрів угору й починає сохнути, — каже директор приватного підприємства "Хлібодар" із села Кейбалівка Пирятинського району Василь Луценко, 49 років. — Те ж саме і з 20 гектарами вівса й соняшнику. Ніяк не можу засіяти 15 гектарів гречкою, бо земля повністю висушена.

Ячмінь на межі засихання і в Лохвицькому районі, де невеликий дощ був місяць тому.

— Надзвичайно критична ситуація, — стверджує головний аграрій району Іван Петриченко, 59 років. — Кукурудза й соняшник сходять, але їм потрібна волога. Гречку посіяли в суху землю, бо надіялися на дощі. Сходів і досі нема. Ще тиждень такої спеки — й будемо скошувати озимі на корм худобі.

Востаннє погода шкодила селянам 2003 року, коли взимку посіви накрив шар льоду, а літо було спекотним.

— Тоді держава допомогла, — каже Олександр Слинько. — Дали відстрочки з виплати кредитів, і господарства отримали компенсацію. Що нас чекає цього року, невідомо.

Більш оптимістично налаштовані в головному управлінні агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації.

— Жодного гектара зернових від спеки ще не пропало, — запевняє заступник начальника управління Семен Москаленко. — Коренева система навесні в рослин добре розвинулася і дістає до вологи.

З суботи по неділю по області пройшли дощі, переважно зливи. У вівторок в Полтаві та кількох районах області знову був дощ, подекуди — град. Вдень тепература піднялася до +30°С.

Через посуху постраждало дев"ять областей

Найбільше від посухи постраждали посіви у центральних та південних регіонах. Це, за даними Міністерства аграрної політики, дев"ять областей: Херсонська, Миколаївська, Одеська, Кіровоградська, Черкаська, Дніпропетровська, Запорізька, Київська та Вінницька.
В інших регіонах дощ був. Температура там також нижча на декілька градусів.
— Переживаємо за ячмінь. Він ще не виріс, а вже почав викидати колоски. Цукровий буряк узагалі доведеться пересівати, — бідкається Василь Мельник, 56 років, із Черкаської облдержадміністрації.
Усього знищені посіви на 400 тис. га. З них засіяли знову 43 тис. Крім негоди, підпалюють поля й люди. Так, у Запорізькій області, біля траси неподалік села Високе Михайлівського району, вивезли й підпалили кілька тонн лушпиння соняшнику. Вогонь перекинувся на траву. Винуватця не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Може пропасти половина врожаю зернових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі