понеділок, 09 лютого 2009 18:07

Моряки "Фаїни" повернуться цього тижня

Усереду українське судно "Фаїна", що понад чотири місяці перебувало в полоні сомалійських піратів, прибуде в порт Момбаса в Кенії. Потім моряки літаком повернуться в Україну.

Перед перельотом екіпаж мають оглянути психологи з Харківського інституту катастроф. Рідні категорично проти. Вони бояться, що лікарі зітруть із пам"яті моряків інформацію, щоб ті не розказували зайвого.

— Цей інститут спеціалізується на нейропрограмуванні людей. То про яку допомогу може йтися? — обурюється 40-річна Ольга Гіржева, мати моториста "Фаїни" Артема. — Ми не просимо, а вимагаємо не надсилати туди ніяких лікарів. Ми їм не довіряємо. Хочемо, щоб реабілітацію діти проходили в Україні під нашим наглядом.

Жінка стверджує, що влада майже нічого не робила для звільнення заручників.

— Ми весь цей час намагалися достукатися до урядовців. Але нас ігнорували. Тому смішно було чути, як Ніна Карпачова (уповноважена Верховної Ради з прав людини. — "ГПУ") заявила, що моряки подякували їй за постійну допомогу і підтримку. Це брехня! Вона зв"язувалася з ними у жовтні, коли була в Кенії. Потім понад три місяці ніхто з хлопцями не говорив.

Із 1 жовтня 2008-го рідні моряків живуть у Києві, вимагаючи звільнення "Фаїни".

— Їздили лише на Новий рік додому. У столиці знімаємо квартиру. Я вдячна всьому Татарбунарському району Одещини. Люди мені на зарплатну картку надсилали гроші, — каже Ольга Гіржева.

Нині "Фаїна" власним ходом рухається до Кенії. Її супроводжують два військові американські кораблі. Звільненим морякам передали харчі, питну воду й медикаменти.

— Американці доставили на судно майже 20 тонн дизельного палива. Адже все те, що було на "Фаїні", пірати злили, — розповідає Віктор Шаповалов, батько боцмана "Фаїни". — Син по телефону казав, що ніхто не був упевнений, чи запуститься головний двигун судна. Він надто довго не працював. Якби не вдалося, то корабель брали б на буксир. Тоді б він плив до Кенії вдвічі довше, шість-сім днів.

Двигун таки запустили, але на невеликих обертах. Тому судно йде повільно. У порту Момбаса на "Фаїну" чекають представники міністерства оборони Кенії. Вони заберуть зброю, яку їм ще восени мало доставити українське судно.

Увечері минулого четверга, 5 лютого, моряки "Фаїни" зв"язалися з рідними:

— Покидаючи судно, пірати винесли всі особисті речі моряків. Син поскаржився, що не має навіть взуття. Увесь цей час члени екіпажу не переодягалися. Вони й досі в тому одязі, в якому були під час захоплення. Хто у шортах, хто у робах, — розповідає Світлана Меладзе, мати 22-річного стюарда Роланда.

Із 16 українців, що потрапили в полон на "Фаїні", — вісім одеситів, п"ять моряків з Одещини. Ще троє — з Миколаєва, Вінницької та Херсонської областей. Четверо членів екіпажу в полоні відзначили свої дні народження. 5 січня 23 роки виповнилося Сергієві Саранчі, 11 січня — Віталію Шелестову 39. Найстаршому члену екіпажу — Євгенові Григор"єву 22 січня було 63 роки. 6 лютого, наступного дня після звільнення, Юрієві Лісютіну виповнився 41.

Їздили лише на Новий рік додому. У столиці знімаємо квартиру

Рідні постраждалих не вимагають у судновласника морального відшкодування.

— Власники "Фаїни" натякнули, аби ми різких рухів не робили. Моряки нещодавно звільненого судна "Леманн Тімбер" спробували отримати компенсацію — нічого не вийшло. Їх внесли у чорний список. Тепер знайти роботу хлопцям буде важко, — каже Віктор Шаповалов.

За телефонні розмови судновласник вирахував із зарплати кожного члена екіпажу за грудень по $200, кажуть рідні моряків. Учора власник "Фаїни" спростував це. Хто заплатив викуп у $3,2 млн, невідомо. Офіційних заяв судновласник не робив.

Зараз ви читаєте новину «Моряки "Фаїни" повернуться цього тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі