вівторок, 23 квітня 2019 06:30

"Молодь починає з електронних цигарок і переходить на звичайні"

Автор: WWW.SCHAZDO.COM.UA
  Головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка: ”Тютюнові корпорації мають великі гроші, можуть впливати на думку людей. Створюють громадські організації, спонсорують наукові дослідження”
Головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка: ”Тютюнові корпорації мають великі гроші, можуть впливати на думку людей. Створюють громадські організації, спонсорують наукові дослідження”

В Україні курить кожен четвертий — 42,2% чоловіків та 9,4% жінок. Тютюнову ­залежність мають 27,6% людей віком від 18 до 30 років. Такі результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

86% українців хотіли б збільшити кількість громадських місць, де не дозволене паління, 89% — виступають за заборону продажу електронних сигарет неповнолітнім.

— В Україні не удосконалюють антитютюнове законодавство, — каже 53-річний Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров'я. — У кіосках цигарки розкладають на найпомітніших місцях. Це впливає на людину як реклама.

Торік курців було менше 25%. Чому їхня кількість зросла?

— Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує постійно створювати нові малюнки на цигарках. Щоб відштовхували покупців. В Україні ж їх не змінювали з 2011-го. Люди до них звикли і не лякаються. Ціни на цигарки потрібно підвищувати, в нас це роблять не систематично. У заборонених для паління місцях ніхто не проводить перевірок.

Останнім часом набули популярності електронні цигарки і фруктовий тютюн. Пристрої допомагають кинути палити?

— Усі вони лише відтягують відмову від цигарок. Молодь починає з електронних і переходить на звичайні.

Чому чоловіки палять більше?

— Бо менше турбуються про здоров'я. Жінок стримує усвідомлення того, що треба народжувати.

Чому діти починають курити?

— Беруть приклад із батьків. У кіосках цигарки викладають на рівні дитячих очей — поряд із цукерками. Це створює ілюзію, що вони такі ж безпечні. Так само рекламують електронні сигарети й кальян.

Чому електронні цигарки продають дітям?

— Бо Верховна Рада не може ухвалити законопроект, що це забороняє. У податковому комітеті є люди, зацікавлені в розвитку тютюнової індустрії.

Кому вигідно, щоб українці палили?

— Тютюнові корпорації мають великі гроші, можуть впливати на думку людей. Створюють громадські організації, спонсорують наукові дослідження, метою яких є популяризація паління електрон­них цигарок як альтернативи.

Як борються з тютюнопалінням в інших країнах?

— У Євросоюзі тютюнові вироби дорогі, штрафи за паління у громадських місцях відчутні. Електронні цигарки й кальян не продають підліткам.

Швеція і Нова Зеландія хочуть припинити продаж тютюну до 2020 року. Фінляндія й Норвегія — до 2040-го. Це декларації, але не безпідставні. У цих країнах скорочується кількість курців, люди борються із залежністю. Їх регулярно інформують, що це шкідливо.

А в Україні що для цього роблять?

— Два роки працює безкоштовна гаряча лінія для людей з тютюновою залежністю, які хочуть кинути курити. Допомагають лікарі й психологи. Проект підтримує Всесвітня організація з охорони здоров'я, але доки не на державному рівні.

Ми хочемо це змінити. Наприклад, залишати посилання на сайт або номер телефону на пачках цигарок. Чиновникам потрібно створити для цього нормативні документи.

Українці можуть кинути палити?

— Якщо чиновники займуться цим на законодавчому рівні, то це станеться за кілька десятків років. У будь-якому випадку електронні цигарки витіснять звичайні сигарети. У другій половині ХХІ століття вони стануть непотрібні.

Зараз ви читаєте новину «"Молодь починає з електронних цигарок і переходить на звичайні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі