пʼятниця, 16 липня 2010 05:26

Могилянку віддали Міністерству освіти

Кабінет Міністрів передав Національний університет "Києво-Могилянська академія" в управління Міністерства освіти й науки. Розпорядження підписав 7 липня прем"єр-міністр Микола Азаров.

— Від рішення нам ні холодно, ні жарко, — коментує "ГПУ" президент НаУКМА Сергій Квіт, 45 років. — Ми й так виконували всі норми Міністерства. Це не те, що за день вирішили й передали академію. Говорили про це давно. Не думаю, що на нас якось тиснутимуть. Це можна було робити й через Кабмін.

Сергій Квіт наголошує: під час передачі до Міністерства освіти вузу головне, аби не обмежили права в статуті. Його доведеться змінювати.

— Хочемо мати більше прав і будемо за них боротися. Ми багато внесли у систему вищої освіти й хотіли б надалі бути експериментальним та інноваційним майданчиком, — додає Сергій Квіт. — Запровадили вступне тестування із 1992 року, магістерські й докторські західного зразка. Маємо все, що є в західних університетах і чого нема в університетах України.

Крутяться догадки, що ректора знімуть

Уряд також підпорядкував Міносвіти Національний університет "Острозька академія". Раніше обидва вузи підпорядковувалися Кабміну.

— Я із колективом були шоковані, бо про це рішення ніколи мови не йшлося, — каже ректор Острозької академії Ігор Пасічник, 63 роки. — Його треба було  приймати після вступної кампанії. Бо зараз навколо цього крутяться різноманітні догадки, що ректора знімуть, що академія втратить свою популярність. Через це кількість вступників може суттєво зменшитися. Я другий день не знаходжу відповідь на питання, чому саме зараз прийняли  рішення передати нашу академію міністерству.

Раніше президент НаУКМА розкритикував призначення міністром освіти Дмитра Табачника. Сергій Квіт заявляв, що міністр, який назвав галичан "лакеями, які ледве навчилися мити руки", не може працювати міністром.

Зараз ви читаєте новину «Могилянку віддали Міністерству освіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі