вівторок, 05 лютого 2019 00:20

Митрополит Епіфаній офіційно очолив Православну церкву

3 лютого у Софійському соборі Києва митрополита Епіфанія звели на престол глави Православної церкви України. Цього дня він відсвяткував 40-річчя.

Інтронізація владики почалася о 9:00, під час недільної літургії. Приїхали президент Петро Порошенко з дружиною Мариною, лідер об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко, керівник партії "Самопоміч" Андрій Садовий. Також іноземні делегації із Канади та США.

Почесний патріарх ПЦУ Філарет передав вітального листа. Сам не приїхав, бо погіршилося здоров'я — підвищився артеріальний тиск.

Президент причастився із рук Епіфанія. Після служби подарував предстоятелю букет білих троянд.

— До вас на київському престолі було понад 100 митрополитів, — говорить Петро Порошенко, 53 роки. — Та ви перший глава автокефальної Православної церкви України. Бажаю успіху у вашій місії. Духовної наснаги.

— Дякую всім, хто прийшов до собору й молиться разом із нами, — каже митрополит Епіфаній. — Найперше дякуємо Богові. Він благословив буття українського народу, дав нам свободу й автокефальну церкву. Маємо продовжувати процес об'єднання православних. Ми відкриті до діалогу з усіма церквами та релігійними організаціями.

— Епіфаній молода й сучасна людина. Надіємося, що до правління підходитиме не консервативно, а ліберально. Чекаємо реформ. Бо багато речей у церкві застаріли та потребують змін, — говорить релігієзнавець 52-річний Олександр Саган.

Потрібно більше залучати вірян до церковного життя, якісно перекладати богослужбові тексти українською мовою та відмовитися від політизації церкви.

Епіфаній має провести синод, архієрейський собор. Там визначити ключові посади і людей, які їх займатимуть. Затвердити організаційну розбудову Православної церкви. Українська митрополія має шанс підвищити статус і стати патріархією. Але для цього треба, щоб більшість громад РПЦ в Україні приєдналися до ПЦУ. Хоча би 10 тисяч із 12 нині існуючих.

Главою Православної церкви України митрополита Епіфанія обрали на об'єднавчому соборі в Києві 15 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Митрополит Епіфаній офіційно очолив Православну церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі