вівторок, 10 червня 2008 07:13

Міліціонери спалили наркотиків на 100 тисяч гривень

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Під Котельвою міліціонери показово спалюють наркотики. До цього їх зберігали в спеціальній камері при обласній міліції — туди наркотики звезли з усіх райвідділів
Під Котельвою міліціонери показово спалюють наркотики. До цього їх зберігали в спеціальній камері при обласній міліції — туди наркотики звезли з усіх райвідділів

Минулого четверга під селищем Котельва на Більському городищі міліціонери спалили наркотики, які раніше були речовими доказами у кримінальних справах.

У березні цього року в обласному управлінні міліції створили камеру для зберігання наркотиків. Із початку року в наркоманів вилучили 17 тис. капсул трамадолу та 50 кг наркотичних засобів.

Начальник обласної міліції Михайло Цимбалюк не задоволений роботою підрозділів міліції, які борються з наркоманією. Про це він сказав у Котельві, куди працівники міліції привезли для публічного спалення вилучені наркотики на суму 100 тис. грн.

— Маємо інформацію, що не всі вилучені наркотики належним чином документують та зберігають. Тому створили спеціальну камеру для зберігання наркотичних речовин, — каже Цимбалюк. — Є випадки, коли працівники міліції підкидають їх підозрюваним.

Зараз у обласному відділі по боротьбі з незаконним обігом наркотичних речовин до сотні працівників. Цимбалюк повідомив: з початку тижня всі вони пройдуть позачергову атестацію. Імовірно, начальника та частину працівників звільнять.

На перше публічне спалювання наркотиків у Котельві запросили журналістів. Наркотики в білих поліетиленових та паперових мішках із печатками склали у великий металевий контейнер.

— Тут макова соломка, конопля, трамадол, розчин опію, — перераховує міліціонер.

Правоохоронець розриває мішки. Із них сиплеться суха конопля, лікарські пігулки. Інший міліціонер обливає наркотики бензином. Бере факел і підпалює.

— Головне стати за вітром, — жартують журналісти.

Усі відходять до палатки, де на столах виставлені вилучені наркотики та пристрої для їх приготування.

— Колекцію збирала 15 років, — хвалиться Олена Кочнова, начальник обласного центру дослідження наркотичних засобів. — Найпопулярніший наркотик на Полтавщині — конопля, — показує рукою на торбу з перетертою травою. — Це ваги для виготовлення опію. Його варять із макової соломки та розчинників. М"ясорубки, миски, ложки — таке обладнання нарколабораторії.

На столі у пакетиках героїн, кокаїн, пігулки трамадолу.

— Оце — ЛСД, — крутить у руках рожеву марку, схожу на поштову. — Дуже сильний галюциноген. Останнім часом серед вилучених часто трапляються  дорогі наркотики.

Нещодавно працівники обласної міліції в одному з районів виявили підпільний цех із виготовлення трамадолу. Район не називають, бо цех задокументовано, але поки що не ліквідовано.

У міліції кажуть, наркомани переважно купують трамадол та інші лікарські наркотичні препарати не в аптеках, а у розповсюджувачів. На Полтавщину наркотики везуть із Харкова та Києва. Правоохоронцям ці канали вже відомі.

Найскладніша ситуація з наркоманією в Кременчуці та Полтаві. В області хочуть створити міжрегіональні відділи по боротьбі з наркотиками. Міліція планує співпрацювати з громадськими організаціями.

Нині на Полтавщині на обліку перебувають 6 тис. наркоманів. Із початку року трапилося 1,3 тис. злочинів, пов"язаних із наркотиками. Міліціонери виявили 57 наркопритонів, дві підпільні нарколабораторії.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери спалили наркотиків на 100 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі